Hot topics

#MySkinMyWay: Slavimo lepotu i jedinstvenost tvoje kože! Prijavi se i budi deo našeg beauty advertorijala!

Kako da se našminkaš kada nosiš masku?

7 najpopularnijih modela vereničkog prstenja i burmi u 2020.

#pričeiznutra: Teme kojih se i žene stide, a ne bi trebalo!

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Tokom studiranja, prosečan student, nažalost, ne nauči jednu od osnovnih stvari – da se predstavi poslodavcu na pravi način. Da biste dobili priliku da poslodavca zadivite u razgovoru i da iskoristite sav svoj šarm kako biste baš vi dobili posao, potrebno je prvo da ga zainteresujete svojom biografijom.

Često se postavlja pitanje kako napisati dobar CV, ali je sve češće pitanje na koji način se izdvojiti iz gomile prijavljenih. Ukoliko se na jedno radno mesto prijavi između 500 i 1,000 kandidata, nije više dovoljno samo ispoštovati formu koju 90% ljudi skida sa nekoliko sajtova koji se bave ovom tematikom.

Stoga smo odlučili da vam pomognemo da napišete što bolji CV, koji će imati tu “dodatnu vrednost” zbog koje ćete možda baš vi dobiti posao.

Lični podaci

Keep it simple: ime i prezime, broj telefona, e-mail, datum rođenja i adresa. Ne morate da dodajete svoj bračni status, koje ste veroispovesti i ni slučajno tu ono čuveno: “Vozačka dozvola B kategorije”.

Fotografija

Ovde mnogi greše. Iako je, naravno, bitnije vaše iskustvo i obrazovanje, na onog ko učestvuje u procesu regrutovanja kandidata važan utisak ostaviće i vaša fotografija, pa joj obavezno posvetite pažnju. Sigurno vas neko može fotografisati baš za tu svrhu. Budite nasmejani, prikladno obučeni (po mogućnosti nešto svetlijih boja), jednostavno u svom najboljem izdanju. Nikako ne možete da stavite fotografiju sa svadbe, sa nečijom isečenom rukom, fotografiju koja je mutna ili na primer sa frizurom ili bojom kose koju trenutno nemate. Ma koliko se ulepšali, bitno je da vas i prepoznaju kada dođete na razgovor.

Obrazovanje

Uvek krećete od poslednjeg stepena obrazovanja. Ukoliko ste završili fakultet napisaćete:

dipl. ekonomista
Ekonomski fakultet u Beogradu, smer marketing

…a potom sa desne strane vremenski period studiranja (na primer 2007-2011).

Potom ćete ispod navesti srednju školu:

Ekonomski tehničar
Druga ekonomska škola u Beogradu (2003-2007)

Radno iskustvo

 

Ovo je vrlo važan deo. Ako mislite da je vaše radno iskustvo vrednije od obrazovanje, možete ga pozicionirati pre njega. U ovom delu navodite firme u kojima ste radili ili imali praksu.

Sledite isti princip kao kod obrazovanja, ali ovaj put opisaćete i svoje radne obaveze i navesti relevantne klijente sa kojima ste sarađivali (ako su oni poznati široj javnosti).

Oxygen communication (oktobar 2007- septembar 2011)

Account manager

– Vođenje poslovne komunikacije sa klijentima

– Planiranje, organizovanje i unapređenje saradnje sa klijentima

– Predlaganje i implementacija promotivnih akcija i reklamnih kampanja sa timom saradnika

– Priprema ponuda i pregovori sa klijentima

Opis poslova treba da pišete u istom stilu. Ne možete da pišete: “organizovao sam…”, već sve svoje obaveze pišete uopšteno kao radne zadatke koji su podrazumevani na toj poziciji. Ukoliko želite, možete da pomenete specifične značajne projekte ili da na kraju pobrojite klijente.

Klijenti/projekti: …

Strani jezici

Ukoliko znate strane jezike, navedite koji su u pitanju i ocenite govor, pisanje i čitanje. Pokušajte da budete realni jer ne želite da se na intervjuu ustanovi da ste lagali. Ipak, ukoliko sebi date jednu ocenu više, to neće biti problem. Takođe, ukoliko imate određene sertifikate navedite ih, kao i nivo koji ste dostigli.

Rad na računaru

Ovo je nešto što se podrazumeva, ali je ipak potrebno da navedete na kom nivou koristite računar, koje programe umete da koristite i da li imate neke sertifikate iz ove oblasti.

Lične osobine

Navedite nešto što vas karakteriše. Ipak, pokušajte da ne preterujete, jer se ovde najčešće ponavlja nekoliko stvari kao što su: komunikativan, kreativan, sposoban za rad pod pritiskom i slično. Razmislite šta vas to izdvaja i navedite svoje osobine koje biste povoljno iskoristili za tu poziciju.

Hobi, interesovanja

Ovde svi obično navedu putovanja, muziku i slično. Kao i kod ličnih osobina, pokušajte da to malo personalizujete, a ukoliko nemate šta da navedete, preskočite ovaj deo.

Foto 11 Kako da napišete dobar CV

CV sa istim podacima može da izgleda potpuno drugačije ukoliko se malo potrudite oko dizajna

Dodatni saveti:

Nemojte uzimati glupave šablone sa interneta koje svi koriste. Ukoliko ne znate dobro da koristite Word, onda bolje i ne tražite posao dok to ne naučite. U Word-u možete da učinite svoj CV drugačijim od ostalih. Potrudite se da on bude pregledan i lepo dizajniran. Ukoliko to ne umete da uradite potražite pomoć. Primere radije tražite na stranim sajtovima poput ovog.

Nakon što sredite CV u Word-u, prebacite ga u PDF format. Tu će da izgleda mnogo lepše i automatski će se na neki način izdvojiti iz gomile (još uvek mnogi šalju klasičan Word dokument).

Ako pišete na engleskom, ne brukajte se i proverite speling. Na srpskom obavezno koristite slova sa dijakritičkim znakovima (dakle ne c, s, dz, sh, dj, nego č, š, dž, š, đ).

Pokušajte da budete kreativni u dizajnu CV-a. Ukoliko ne umete sami, zamolite nekog da vam u Illustrator-u napravi dizajn po vašoj meri. Koristite boje (ali ne suviše), podebljajte ili osenčite određene naslove i učinite CV preglednijim.

Kada završite CV, pošaljite ga prijatelju da se konsultujete. Verovatno ćete dobiti neki koristan savet.

Ukoliko zaista ima nešto važno što niste uspeli da stavite ni pod jednu od navedenih tačaka, možete na kraju da navedete i “Ostalo”, gde ćete napomenuti stvari kao što su: kategorija vozačke dozvole, da li imate odslužen vojni rok ili nešto slično.

A ako ste zaista smeli, napravite sajt sličan ovom, napravite ovakav CV i snimite kreativan video poput ovog:


Milan Maglov je marketing menadžer koji ne dozvoljava da mu životom zavlada svakodnevna rutina, te planira da bude jedan od prvih stanovnika Marsa. Voli svoje prijatelje, voli da putuje, sve bi da proba , i u duši je još uvek dete. Omiljeni citat: “Be the change you wish to see in the world!”

Editors choice