Obavljaj fotosintezu

Tvom raspoloženju verovatno godi ležanje u mraku, u položaju fetusa, sa spuštenim roletnama, u stanju hibernacije. Ali nisu samo biljke blede i lelujave u nedostatku sunca, nego i ljudi. Možda te sunčeva svetlost prosto vređa, jer kako ono može tako bezbrižno i optimistično da sija, kad si ti u bedaku? Pa, ovaj naš svet se ne vrti oko tebe, nego oko sunca i šalje ti važnu poruku – tvoja osećanja su zanemarljiva u ukupnom poretku stvari, silina života je svuda oko sebe, poštuj je i predaj joj se. Dakle, osunčaj malo svoju bledu facu, upij u sebe svetlost, da ogreje tvoju izmučenu dušu. Sunce pomaže organizmu da proizvede vitamin D, a on pomaže kod tuge i promena raspoloženja. Prošetaj malo, ili sedi na neku klupu u parku, izloži se svetlu, obavi tu fotosintezu, sva si se sparušila.

Kardio

Šetnja, brzo hodanje, bilo koji oblik kardio vežbanja, podstaknuće proizvodnju endrofina i epinerfina, koji u organizmu deluju kao prirodni antidepresiv. Naročito ako se time baviš rano ujutru, između 6 i 8 sati, dok upijaš lekovitu jutarnju svetlost.

Ako stvarno sve ovo radiš, skratićeš proces tugovanja, a ako otkriješ da sve ove pozitivne stvari sabotiraju tvoju tugu, da ih mrziš i da želiš da budeš jadna i bedna – i to je u redu, ali samo ako si skroz svesna tih osećanja. Red je i da se malo podsmehneš sebi.

Izvor fotografija: instagram.com/mikutas

Aleksina Đorđević

Comments