Ukrašavanje je već odavno počelo, a uskoro ćete odabrati poklone za svoje najmilije i nabaviti zalihe hrane i pića – svako na svoj način uživa u prazničnoj atmosferi, a generalno, svi najviše volimo hranu i poklone. Kao i to što ćemo imati dodatnih par dana da se odmorimo od posla i da se opustimo. Ali, nemojte se opuštati u smislu isključivanja ekološke svesti – slobodno nastavite da mislite na dobrobit planete i nasleđe koje ostavljate svojoj deci. To možda ne izgleda važnije od njihovih uzbuđenih lica dok odmotavaju poklone, ali praznična radost nikako ne isključuje ekološku korektnost.

Umotajte poklone na svoj način

Divan, svetlucavi ukrasni papir je zapravo komad plastike koji se ne može reciklirati. Zato umotajte poklone na svoj način – ekološka korektnost nas tera da budemo kreativni i da sami stvaramo lepotu. Uzmite običan papir, pa ga oslikajte i iscrtajte, ili napravite kolaž od novinskih isečaka, koji mogu biti zabavni i smešni i čijim se uklapanjem može stvoriti pričica – takvu ukrasnu ambalažu niko neće hteti da pocepa, ona je sama po sebi poklon.

pokloni 1 Kako da ostaneš ekološki korektna tokom praznika

Jelka i ukrasi

Ako već imate plastičnu jelku i kutije pune ukrasa – koristite to što imate, što duže. Nemojte kupovati nove. Ako nemate, uzmite drvo, koje ćete posle praznika zasaditi i od ukrašavanja napravite omiljenu porodičnu aktivnost i događaj. Možete koristiti šišarke, suvo cveće, mašne i trake, a umesto sijalica – svećice. Nekada su kutije za novogodišnji nakit sadržale male metalne držače – štipaljke, koje se zakače za granu, i u koje se ubace raznobojne svećice, a onda se u nekom posebnom trenutku zapale i ostave da malo gore, dok cela porodica uživa u svetlucanju jelke. Možete postati zagovornik vraćanja ovog trenda (uz svu potrebnu opreznost).

Comments