Napravite svoj kalendar

Ne kupujte novi kalendar, napravite ga sami – to može biti porodični projekat i možete napraviti veoma interesantan kalendar od žica, drveta, papira. Možda smo zakasnili sa tom idejom za ovu godinu, ali za sledeću ćete biti spremni.

Ne kupujte pakovane poklone

Unapred upakovani pokloni, skockani kao privlačan i luksuzan paket, sadrže previše plastike. Svakako, kad krenete u izbor poklona, ponesite svoju platnenu torbu i nemojte uzimati plastične kese, a razmislite o poklanjanju nečeg prirodnog, ili savesno upakovanog.

pokloni 2 1 Kako da ostaneš ekološki korektna tokom praznika

Jelo i piće

Najteže će biti ostati ekološki korektan na ovom polju i ne nervirati sve oko sebe. Plastični kontejneri za čuvanje hrane u frižideru jesu praktični i korisni, pa koristite one koje već imate. Ako do sada niste čuvali ambalažu od porodičnih pakovanja sladoleda, počnite – to su odlične kutije za čuvanje hrane. Koristite pravi pribor i tanjire, kupujte piće u staklenim bocama ili limenkama, a ako organizujete zabavu, koristite jednokratne tanjiriće od kartona, a ne od plastike, uz koje ćete ponuditi prave viljuške i noževe umesto plastičnih. Za piće pripremite staklene čaše i zamolite goste da čuvaju svoje čaše (ili ih označite).

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments