Biti organizovana je *sve* – ako želiš da ostaneš motivisana i produktivna i da na kraju završiš sa svim obavezama. Ipak, na organizaciju (i sve ostalo što ona nosi sa sobom) ne treba da utiče to gde radiš, da li u kancelariji ili od kuće, pa tako nedostatak adekvatnog prostora za rad ili brbljive kolege ne smeju da ti budu izgovor za zabušavanje. Postani organizovana (ili se organizuj) tako što ćeš slediti nekoliko naših saveta u nastavku.

Svakog dana radi na svojoj organizaciji

Haos koji usporava može da te sačeka kako na poslu tako i kod kuće, odnosno, nije ti potrebna kancelarija kao takva da bi bila zatrpana papirima, sveskama, listićima sa zadacima koje treba da uradiš i slično. A priznaj, koliko vremena svakodnevno gubiš tražeći ovo ili ono? Sigurno već u ovom trenutku znaš šta te sve nervira i usporava i zato napravi nedeljni plan kako ćeš to rešiti. Na primer, u ponedeljak izdvoji malo vremena da središ prostor za rad. U utorak sredi sto, papire, listiće i ostalo. U sredu se posveti mejlovima. I tako dalje i tako dalje. Ovo ne bi trebalo da ti oduzima mnogo vremena te ćeš moći normalno da obavljaš svoj posao, dok ćeš iz dana u dan bivati sve organizovanija. 

Kako da ostaneš organizovana na poslu bez obzira na to da li si u kancelariji ili u svojoj dnevnoj sobi 1 e1593611480111 Kako da ostaneš organizovana na poslu (bez obzira na to da li si u kancelariji ili u svojoj dnevnoj sobi)

Isprazni svoj radni sto

Znam, tako je slatko držati na stolu sve te lepe sveske, motivišuće poruke, raznobojne spajalice, slike, šolju, flašicu sa vodom, nešto za grickanje… Ali ne, zaista je previše! Tačnije, sve to može da izgleda lepo kada je stalno sređeno, ali realno nije uvek tako. Zato, zlatno pravilo organizacije i produktivnosti jeste to da na tvom stolu treba da stoji samo ono što ti je apsolutno neophodno za rad. Recimo, laptop, sveska i olovka, lampa i šolja. I ništa više. Na taj način ti ništa neće skretati pažnju, a uostalom, sto će ti uvek biti sređen.

Pronađi svoj zen momenat

Antistres igračkice zapravo nisu nimalo loša stvar. Kada je dan dug i težak i prosto ti je potrebno da napraviš pauzu da bi razbistrila misli, treba da uradiš upravo to. Pronađi svoj zen momenat, podsetnik da treba da odmoriš, da osvežiš fokus, da duboko udahneš, da se opustiš… To može da bude antistres igračkica na kojoj ćeš iskaliti svoju nervozu, ali i bilo šta drugo što za tebe “radi” i što ti prija. Zaista je neophodno da praviš pauze, naročito kada ti je svega preko glave.

Comments