Leto je, a vi ne možete da uživate u njemu, jer se borite sa alergijama. Koliko vam se puta ovo desilo? Kako bismo vam pomogli da ovog leta sprečite curenje nosa i natečene oči, skrećemo vam pažnju na zdrave namirnice koje vam u tome mogu pomoći.

Povrće protiv alergije

Povrće crvene, plave ili ljubičaste boje puno je pigmenta koji se naziva antocijanin. On sadrži antihistamin koji je neophodan kako biste se rešili upale. Što je povrće jače boje, to je bogatije ovim sastojkom. Neke od namirnica koje možete konzumirati jesu crvena repa, višnje i trešnje, crveni luk i borovnice, koji pomažu u rešavanju problema sa nosem. Bilo da ih jedete sirove, kuvane ili pomešane u salati, ove namirnice su sjajan dodatak vašoj ishrani.

pobedi alergiju hrana koja leci hrana crvene plave ili ljubicaste boje Kako da pobedim alergiju: Hrana koja leči

Hrana sa omega-3 masnim kiselinama protiv alergija na telu

Hranu sa omega-3 masnim kiselinama nikako ne treba da izbacite iz ishrane. Možete ih naći u lososu, iverku i skuši, ali i u lanenom semenu, čia semenu i orasima. Ove namirnice vam mogu pomoći da se oslobodite alergije na telu, a najbolje je da se konzumiraju dva do tri puta nedeljno.

pobedi alergiju hrana koja leci omega 3 masne kiseline Kako da pobedim alergiju: Hrana koja leči

Kefir u borbi protiv sezonskih alergija

Kefir je fermentiran mlečni proizvod sličan jogurtu, ali je od jogurta mnogo kiseliji i sadrži više viskoze. Reč je o namirnici koja je izuzetno važna za rad creva, a ujedno je i ključan u borbi protiv sezonskih alergija. Treba konzumirati jednu kašiku kefira dnevno, a možete ga staviti i u smoothie ili jogurt.

pobedi alergiju hrana koja leci kefir Kako da pobedim alergiju: Hrana koja leči

Začinjena hrana kao prirodni lek za simptome alergije

Ukoliko vam curi nos, obavezno u hranu stavite malo začina. Ljuta paprika i đumbir su prirodna sredstva za smanjivanje kongestije, jer smanjuju sluz i čiste nosne kanale. Začine možete dodati i u sok, jer će efekat biti isti.

pobedi alergiju hrana koja leci zacinjena hrana Kako da pobedim alergiju: Hrana koja leči

Med za jačanje imunog sistema

Sirovi, prirodni med sadrži prirodne enzime, polen i alergente. Upravo ovi sastojci pomažu vam da ojačate imuni sistem, a da vam se pritom alergija ne pogorša.

pobedi alergiju hrana koja leci prirodni med Kako da pobedim alergiju: Hrana koja leči

Čaj od koprive kao prirodni antihistaminik

Čaj od koprive napravljen sa prirodnim medom je sjajna, potpuno prirodna alternativa antihistaminima. Napravite ovaj čaj tako što ćete u 2-3 čaše prokuvane vode staviti 3-4 kašike sušene koprive. Pustite da odstoji pet minuta, a potom u napitak stavite kašiku meda. Možete ga piti tokom celog dana, ali pošto je diuretik, trebalo bi da mu dodate više vode kako bi ostao svež. Izbegavajte da uzimate sušenu koprivu u kesicama, jer je čista kopriva mnogo efektnija.

pobedi alergiju hrana koja leci kopriva Kako da pobedim alergiju: Hrana koja leči

Izvor fotografija: canadianliving.com

Jasna Đorđević

Comments