Možemo svašta da napišemo u ovom uvodu, ali poenta se svodi na jedno – ako vam zaposleni nisu motivisani, posao će patiti. Evo nekoliko načina kojima ćete učiniti da zaposleni kažu: “Dragi moj posliću, volim te!”

Pružite im malo više

slika146 Kako da podstaknete radnike da vole svoj posao

Naučite da nagradite

Uvažavanje i poneka beneficija su sasvim u redu, ali to je nagrada za njihov trud. Dajte im nešto što nije u sklopu posla. Ne moraju uvek da postignu nešto da bi zaslužili malo fleksibilnosti na poslu. Izleti, piknici, zabave na poslu i slično zainteresovaće ih i uvek će biti posvećeni onome što rade.

Pokažite im kako da obave zadatak

slika239 Kako da podstaknete radnike da vole svoj posao

Budite im vodič kroz posao

Dopalo vam se ovo ili ne, većina vaših radnika, čak i onih na visokim pozicijama, živi u konfuziji. Većina prati struju i jedva da imaju pojma šta rade. Ako im obezbedite savetovanje i nekoga ko će ih uputiti u proces (a možete to i lično da uradite), sigurno će biti na pravom putu ka uspehu!

Ne varajte kada je novac u pitanju

slika327 Kako da podstaknete radnike da vole svoj posao

Budite pošteni

Ne možete biti škrti kada su u pitanju plate i rokovi isplate. Oni odlično znaju kada im sleduje plata. Takođe, nemojte da oklevate da im date bonus kada ga zasluže. Ali, ne obećavajte veću sumu sledećeg puta.

Budite cool

slika426 Kako da podstaknete radnike da vole svoj posao

Dajte im vremena da dišu

A što je više moguće, napravite od radne atmosfere mesto bez puno stresa i napetosti. Ne kažemo da treba da previdite greške, rokove, ali isto tako, nemojte kreirati takav raspored u kom neće biti vremena za pauzu, pa će radnici jedino i misliti o toj pauzi koju nemaju!

Pomozite im da budu u formi

slika524 Kako da podstaknete radnike da vole svoj posao

Obezbedite im način da se zabave

Morate da motivišete radnike da budu fit i za posao i mimo posla. Možete im ponuditi zdravstveno osiguranje, međutim, neće im biti potrebno sve dok se ne razbole. Umesto toga, odlučite se za neke nedeljne treninge onoga što vaše kolege najviše vole – turnir u tenisu, badmintonu, košarci, plivanju… Umanjite stres na poslu (u slučaju da remeti dinamiku kancelarije) i uvedite zabavu u redovnim intervalima. Barem će tako prestati da vas mrze.

Ako ste nečiji poslodavac, nadamo se da ćete usvojiti makar neke od ovih stavki i učiniti vaše radno mesto prijatnim za rad!


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments