Socijalna anksioznost je najšire rečeno, strah da se nešto loše može desiti u javnosti – osoba se plaši da će ispasti glupa, nespretna, inferiorna, neuka i da će se obrukati pred drugima. Svi smo iskusili neki stepen socijalne anksioznosti – drhtanje i znojenje pred javni nastup, ubrzano disanje i rumenilo pred osobom koja nam se sviđa, ubrzano lupanje srca prilikom razgovora koji nam je važan… Većina ovo uopšte i ne smatra poremećajem, a kod većine verovatno i nije – to je stvar treme i nesigurnosti koju svako oseća u nekim društvenim okolnostima, ali u zavisnosti od intenziteta i učestalosti, socijalna anksioznost može prilično da zagorča život. Ovo su načini da se preveliko osećanje neugodnosti u društvu ublaži i kontroliše.

Fizički nivo

Socijalna anksioznost je povezana sa neprijatnim fizičkim simptomima kao što su nekontrolisano znojenje, drhtanje i ubrzano lupanje srca. Ukoliko se nađeš u situaciji u kojoj možeš očekivati da se ovi simptomi pojave – nemoj popiti kafu, niti energetski napitak, jer oni će samo pojačati simptome telesne teskobe, zato što inače deluju pobuđujuće na organizam.

Umesto toga, pripremi se za situaciju u kojoj znaš da ćeš se naći uz pomoć dubokog disanja, tehnika opuštanja i meditacije, a najbolje je da se redovno baviš jogom, koja objedinjuje razne tehnike osvešćivanja i kontrolisanja sopstvenog fizičkog stanja. Potrebna ti je neka skraćena verzija tehnike opuštanja i umirivanja, jer je telesna ugodnost preduslov za smirivanje uma.

Comments