Anksioznost je stanje koje se pojačava i smanjuje, nailazi poput talasa, a onda vas preplavi osećanjem teskobe, strahovima koji vam stvaraju žive slike u glavi, a može da eskalira i u napad panike. Ako se borite sa anksioznošću, onda možete da prepoznate kada ona nailazi i preti da vas proguta. Ovo su alati koje treba da pokušate da upotrebite, kad osetite da vas anksioznost preplavljuje.

Pronađite bezbedno mesto

Potrebno vam je da se izdvojite i nađete mesto na kome ćete se osećati sigurno i gde možete da izdvojite malo vremena za sebe, kada osetite da se podiže talas anksioznosti. To nije lako, naročito ako ste na poslu, ali je mnogo bolje da se zavučete u neko skriveno ćoše, nego da pokušavate da se pravite da vam nije ništa (jer to nećete uspeti, pa ćete se osećati još gore). Nastojte da zadržite svest o tome da niste vi krivi što vam se to događa, da nemate razloga da se ljutite na sebe i da radite ono što možete, da biste pomogli sebi.

Ne pokušavajte da se opirete

Dovoljno je da budete svesni onoga što se dešava – imate nalet anksioznosti i da vas preplavljuju osećanja. Nemojte se opirati tome, pustite, dopustite. Odustanite od kontrole, jer to je uzaludna borba, od koje ćete se osećati još gore, suočeni sa nemogućnošću da kontrolišete nalet anksioznosti. Dišite i osluškujte sebe, prihvatite to obilje emocija, osećaja i senzacija, zamislite da ste fluidni i pustite ih da prolaze kroz vas. To je sve što treba i možete da radite, a to uopšte nije malo.

Comments