Nije lako pustiti ne samo ljude i veze, nego ni sopstvena uverenja, nadanja i čežnje. Ali, ako primećujete da se vrtite ukrug, da vam se događaji ponavljaju po sličnom scenariju, znači da je krajnje vreme da naučite da puštate i otpuštate, da se oslobodite. Odvezivanje i puštanje neke osobe i odnosa, onoga što ste verovali da je ljubav i da vam je životno važno, teže je od svega, zato što je takav odnos uslovljen uverenjima i obrascima koje ne uspevate da sagledate i da ih se rešite i što imate osećaj da gubite tlo pod nogama. I više od toga – gubite sebe. Identifikovali ste se sa svojim uverenjima i stavovima i šta će ostati od vas, ako sve to pustite i ako sve to ode? Šta ste i ko ste, ako niste osoba koju definišu ta uverenja i stavovi? Pa, rizikujte da to otkrijete. Mudri znaju da je sloboda zastrašujuća, jer ono čega se oslobađate možda je sve ono što verujete da jeste i bez čega ne znate ko ste. Bojite se da ćete se izgubiti i zato se čvrsto držite onoga što znate, iako su to iluzorna znanja, kojima samo ponavljate isti obrazac. 

Postavljate pitanja 

Zašto ste se uopšte vezali za nekog. Šta je ono što vas vezuje? Verujete li da bez te osobe ne možete da živite? Da li vas taj odnos upotpunjuje i bez njega niste celi? A onda se pitajte zašto je za vas dobro da se oslobodite te vezanosti. Imate li hrabrosti da doprete do dna, do suštine, do istine, koja je sigurno bolna, ali je isto tako i oslobađajuća? Želite li da budete slobodni? Možda ne želite, zaista ne, ali ste svesni da vam je to potrebno, ako mislite da evoluirate, umesto da stagnirate i regresirate.

Oslobodite osećanja 

Držite se svojih osećanja, jer ona čine da se osećate živo i stvrno. Kao da vam se život stvarno dešava samo kroz intenzitet emocija. A cena tog intenziteta je snaga kojom se držite za njih – koliko života crpete iz burnih osećanja, toliko ona crpu života iz vas. Prestanite da grabite osećanja i da se držite za njih, kao davljenik. Pustite da prolaze kroz vas i zamislite kako samo to i rade, dolaze, prolaze i odlaze. Pustite se, prepustite se toku. Izrazite osećanja, izbacite ih. Vičite, plačite, pevajte, skačite – šta god vam pomaže. Neka ne ostanu neizražena, neka prođu, neka odu. Kad ostanete sa čudno praznim osećanjem olakšanja, naboj je prošao. Glava vam je bistrija, misli su jasnije. Mir je ono što vam je potrebno, a ne luda osećanja. Jasnoća i stabilnost koja dolazi sa mirom, daje nov kvalitet životnosti i ne oduzima vam energiju. 

Otpuštajte po malo 

Možda ćete moći da obrišete poruke, ali nećete hteti da obrišete fotografije. Možda ćete moći da ne zovete i ne šaljete poruke, ali nećete moći da ne odgovorite na poziv ili poruku. Ne možete nekoga tek tako izbrisati iz života, ali možete ga malo po malo brisati iz telefona. Kad prođe i po nekoliko dana da niste proverili njegov profil na društvenim mrežama, ili iščitavali neke ranije poruke, ili gledali fotografije, počeće da prolazi i po ceo dan da uopšte ne pomislite na tu osobu. To su mali koraci, ali velika postignuća. 

Tražite nešto novo 

Tražite pomoć. Tražite neku novu senzaciju, novo interesovanje, nešto što će vam obuzeti pažnju. Nešto u čemu ćete uživati, što ćete učiti. To će vam pomoći da se usredsredite na sebe, na kvalitet svog života, nezavisno od osobe za koju ste vezani. Otkrićete da ima toliko mnogo stvari koje možete da radite i da u njima uživate ili pronalazite izazov, sami ili u društvu prijatelja, ili u nekoj organizovanoj grupi. Pridružite se planinarima, idite na radionice ručnog rada, na psihološke seminare, uvedite neku duhovnu praksu, idite na masažu, plivanje, ples… Sve to možete sami, uopšte vam nije potrebno ničije društvo da biste radili nešto smisleno i ispunjavajuće. 

Comments