Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Šta oni koji ispunjavaju život zelenom bojom rade bolje od ostalih?

Zašto je serija Sluškinjina priča toliko relevantna danas i kako pomaže ženama da se (iz)bore za svoja prava

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Kako da povećate nivo svoje EQ?

Kako da povećate nivo svoje EQ?

Budite svesni onoga što osećate

Osećanja nas često preplavljuju i rukovode našim reakcijama, dovodeći nas u situaciju da kasnije žalimo ili se stidimo zbog nečeg što smo kazali ili uradili pod nabojem. Pokušajte da se zaustavite i da ne činite ništa kad su osećanja intenzivna, da ih sagledate i razmislite o okidačima i uzrocima – da li ste ljuti i skloni da nekoga prebrzo osudite, da li vam je u nekoj situaciji više povređen ponos, nego osećanja, da li osećate teskobu i tugu i koliko to ima veze sa vašim unutrašnjim i potisnutim sadržajima, više nego sa ponašanjem drugih ljudi.

Kad počnete da posmatrate i preispitujete svoja osećanja, vi ih vrednujete i priznajete, ali im ne dozvoljavate da preuzmu kontrolu nad vašim ponašanjem i rasuđivanjem.

Stavite se u tuđu poziciju

Kad vas nešto nervira, ljuti, osujećuje, nemojte se prepuštati svojim osećanjima i ograđivati sebe, nego pokušajte da zamislite da ste u poziciji drugih – onih koji vas nerviraju, ljute i osujećuju ostvarenje vaših želja. Oni imaju svoje motive, stavove, ubeđenja i predrasude, sopstvene ciljeve i želje koje su možda u sukobu sa vašima, a možda kompromis može da se pronađe, ako ostanete smireni i sagledate kako razmišlja i kako se oseća druga strana.

Praktikujte jezik emocija

Ovo je vrlo težak zadatak ako ste inače zatvoreni, distancirani, ćutljivi, cinični i uopšte retko ili nikako ne izražavate osećanja. Vežbajte sa bliskim ljudima. Recite im da se osećate prijatno u njihovom društvu, zbog čega ih cenite i zašto su vam važni. Možda ćete otkriti da vam je veoma teško da zadržite suze kad kod pokušate da izrazite neko osećanje i da vam je zbog toga lakše da budete distanciriani, ali otvaranje je proces koji je u početku neprijatan i bolan, a zatim sve radosniji, jer ste svesniji dobrobiti koju vam donosi – osećanja olakšanja, kao i radosti što možete sa drugima nesputano da podelite svoje emocije.

Vodite dnevnik emocija

Zapisujte kako se osećate u dnevnim situacijama – šta vas je uznemirilo, naljutilo, zbunilo, postidelo, frustriralo. To je dobar način da preuzmete kontrolu nad osećanjima i da pratite sopstveni napredak – postepeno ćete doći do toga da sa iznenađenjem utvrdite da vas neka situacija koja vas je ranije dovodila do besa i očaja, sada više uopšte ne uznemirava.

Brankica Milošević

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu!

Izvor slika : www.unsplash.com , www.instagram.com 

Editors choice