Budite svesni onoga što osećate

Osećanja nas često preplavljuju i rukovode našim reakcijama, dovodeći nas u situaciju da kasnije žalimo ili se stidimo zbog nečeg što smo kazali ili uradili pod nabojem. Pokušajte da se zaustavite i da ne činite ništa kad su osećanja intenzivna, da ih sagledate i razmislite o okidačima i uzrocima – da li ste ljuti i skloni da nekoga prebrzo osudite, da li vam je u nekoj situaciji više povređen ponos, nego osećanja, da li osećate teskobu i tugu i koliko to ima veze sa vašim unutrašnjim i potisnutim sadržajima, više nego sa ponašanjem drugih ljudi.

Kad počnete da posmatrate i preispitujete svoja osećanja, vi ih vrednujete i priznajete, ali im ne dozvoljavate da preuzmu kontrolu nad vašim ponašanjem i rasuđivanjem.

Stavite se u tuđu poziciju

Kad vas nešto nervira, ljuti, osujećuje, nemojte se prepuštati svojim osećanjima i ograđivati sebe, nego pokušajte da zamislite da ste u poziciji drugih – onih koji vas nerviraju, ljute i osujećuju ostvarenje vaših želja. Oni imaju svoje motive, stavove, ubeđenja i predrasude, sopstvene ciljeve i želje koje su možda u sukobu sa vašima, a možda kompromis može da se pronađe, ako ostanete smireni i sagledate kako razmišlja i kako se oseća druga strana.

Praktikujte jezik emocija

Ovo je vrlo težak zadatak ako ste inače zatvoreni, distancirani, ćutljivi, cinični i uopšte retko ili nikako ne izražavate osećanja. Vežbajte sa bliskim ljudima. Recite im da se osećate prijatno u njihovom društvu, zbog čega ih cenite i zašto su vam važni. Možda ćete otkriti da vam je veoma teško da zadržite suze kad kod pokušate da izrazite neko osećanje i da vam je zbog toga lakše da budete distanciriani, ali otvaranje je proces koji je u početku neprijatan i bolan, a zatim sve radosniji, jer ste svesniji dobrobiti koju vam donosi – osećanja olakšanja, kao i radosti što možete sa drugima nesputano da podelite svoje emocije.

Vodite dnevnik emocija

Zapisujte kako se osećate u dnevnim situacijama – šta vas je uznemirilo, naljutilo, zbunilo, postidelo, frustriralo. To je dobar način da preuzmete kontrolu nad osećanjima i da pratite sopstveni napredak – postepeno ćete doći do toga da sa iznenađenjem utvrdite da vas neka situacija koja vas je ranije dovodila do besa i očaja, sada više uopšte ne uznemirava.

Brankica Milošević

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu!

Izvor slika : www.unsplash.com , www.instagram.com 

Comments