Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

1/2

Joga je disciplina usmeravanja energije kroz kičmu i energetske centre, odgovarajućim položajima i disanjem. To nije sport i vaše ambicije da savladate neku vežbu i da je izvodite kao na slici, mogu da vam škode, jer se joga ne praktikuje tako. Svaka vežba može da se prilagodi vašim sposobnostima i gipkosti (koja će se vremenom povećavati) i posle dužeg vremena posvećenog bavljenja jogom, verovatno ćete moći da izvedete sve one zahtevne položaje, koje na početku niste mogli.

Da biste pravilno radili jogu, držite se sledećih smernica:

Zauzmite pravilan početni položaj

Važno je gde su vam šake u odnosu na širinu ramena, a gde kolena u odnosu na kukove – poštujte osnovne instrukcije i zauzmite početni položaj što bolje možete. Međutim, ako kolena treba da budu ispravljena dok se telo savija, a vama je to neugodno i teško, vežbu treba da prilagodite svojim mogućnostima. Poenta je da je izvedete u meditativnoj atmosferi – smireno, skoncentrisano, pravilno dišući, uz opuštanje prilikom istezanja, a ne uz napor koji će vam oduzeti dah i naneti bol.

Vodite računa o disanju

Disanje je važnije nego trud da svaki pokret izvedete maksimalno. Ako zadržavate dah – zaboravljate da dišete – ili se toliko umorite, da ne možete da povratite dah, onda ne radite kako treba. Kad sinhronizujete disanje i pokrete, tako da prestanete da brojite udahe i izdahe i da razmišljate o njima, onda možete izvoditi asane opušteno i sa pravim zadovoljstvom – jer u jogi se ne mučite, nego uživate.

Editors choice