Joga je disciplina usmeravanja energije kroz kičmu i energetske centre, odgovarajućim položajima i disanjem. To nije sport i vaše ambicije da savladate neku vežbu i da je izvodite kao na slici, mogu da vam škode, jer se joga ne praktikuje tako. Svaka vežba može da se prilagodi vašim sposobnostima i gipkosti (koja će se vremenom povećavati) i posle dužeg vremena posvećenog bavljenja jogom, verovatno ćete moći da izvedete sve one zahtevne položaje, koje na početku niste mogli.

Da biste pravilno radili jogu, držite se sledećih smernica:

Zauzmite pravilan početni položaj

Važno je gde su vam šake u odnosu na širinu ramena, a gde kolena u odnosu na kukove – poštujte osnovne instrukcije i zauzmite početni položaj što bolje možete. Međutim, ako kolena treba da budu ispravljena dok se telo savija, a vama je to neugodno i teško, vežbu treba da prilagodite svojim mogućnostima. Poenta je da je izvedete u meditativnoj atmosferi – smireno, skoncentrisano, pravilno dišući, uz opuštanje prilikom istezanja, a ne uz napor koji će vam oduzeti dah i naneti bol.

Vodite računa o disanju

Disanje je važnije nego trud da svaki pokret izvedete maksimalno. Ako zadržavate dah – zaboravljate da dišete – ili se toliko umorite, da ne možete da povratite dah, onda ne radite kako treba. Kad sinhronizujete disanje i pokrete, tako da prestanete da brojite udahe i izdahe i da razmišljate o njima, onda možete izvoditi asane opušteno i sa pravim zadovoljstvom – jer u jogi se ne mučite, nego uživate.

Comments