Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

1/2

Kad je neko nesiguran, nema dovoljno samopouzdanja i vere u svoju snagu i rasuđivanje, nije mu lako, a nije lako ni onima koji su sa njim blisko povezani. Nesigurna osoba stalno u sve sumnja, pa i u dobre namere onih koji je vole i podržavaju i to je iscrpljujuće. Međutim, jednako je naporno imati posla sa nekim ko pati od preterane samouverenosti – patnja je, zapravo, vaša, a njegov je kompleks više vrednosti, koji mu ne dozvoljava da svesno, ravnopravno i odgovorno učestvuje u emotivnim (i svim ostalim) odnosima.

Kompleks više vrednosti je nesigurnost izvrnuta naopačke – osoba koja je lažno samopouzdana krije svoje slabosti sama od sebe, ne priznaje svoja ograničenja, nameće se na sve načine, dok je u suštini ranjiva i preosetljiva i pošto ne dozvoljava sebi da to oseti, veruje da i drugima uspešno skreće pažnju i ometa ih u otkrivanju njenih slabosti.

View this post on Instagram

Bath boots 🛁 #AldoxTezza @aldo_shoes

A post shared by Tezza (@tezza) on

Osoba sa kompleksom više vrednosti ima snažno izraženo samopouzdanje, koje nema odgovarajuće pokriće – njene sposobnosti i kompetencije su daleko ispod njene vere u sebe, ona ne poznaje i ne priznaje svoje granice. Teži da uvek bude u centru pažnje, da dominira u svakom društvu, nametljiva je i najbolje se oseća kad ima publiku pred kojom će prikazivati svoju “nadmoć”. Preterano samopouzdanje iskazuje nepriznavanjem svojih grešaka, sklona je da prebacuje odgovornost na druge, stalno menja svoja interesovanja i opredeljenja, ali uopšte ne napreduje i ne razvija se, jer nema uvid u svoje greške i promašaje, iz koga bi mogla da stekne iskustvo i da nešto nauči. Ovakva osoba nastoji da se uvek prikaže u najboljem svetlu i fokusirana je na formu, na trenutno i površno – suštinske stvari joj ne drže pažnju i ne angažuju je. Često, osobe sa kompleksom više vrednosti, veoma su upadljive, čak blistave, i njihovo preterano samopouzdanje je vitalan deo njihovog šarma – to nisu osobe koje možete zanemariti, koje nećete primetiti i koje neće ostaviti utisak na vas. One umeju da zasene okolinu isticanjem svojih vrednosti i da osvoje svojim zračenjem “na prvu loptu” jer deluju pune života i energije.

U savremenom svetu, ohrabreni smo da negujemo lažno samopouzdanje – svi savremeni tehnološki alati podstiču nas da se prikažemo u najboljem izdanju, da se usredsredimo na ostavljanje utiska, da se “promovišemo” na svojim profilima na brojnim društvenim mrežama, pomoću ulepšanih fotografija i prikaza svog sjajnog društvenog i privatnog života, koji izazivaju zavist kod onih manje sposobnih da lažiraju sliku koju prikazuju svetu. Sakupljanje lajkova, zamena je za ljubav, pažnju, poštovanje i prihvatanje koje nam nedostaje, a koje nam je potrebno, jer smo željni potvrde koja ućutkuje našu nesigurnost i povredivost.

Editors choice