Kad je neko nesiguran, nema dovoljno samopouzdanja i vere u svoju snagu i rasuđivanje, nije mu lako, a nije lako ni onima koji su sa njim blisko povezani. Nesigurna osoba stalno u sve sumnja, pa i u dobre namere onih koji je vole i podržavaju i to je iscrpljujuće. Međutim, jednako je naporno imati posla sa nekim ko pati od preterane samouverenosti – patnja je, zapravo, vaša, a njegov je kompleks više vrednosti, koji mu ne dozvoljava da svesno, ravnopravno i odgovorno učestvuje u emotivnim (i svim ostalim) odnosima.

Kompleks više vrednosti je nesigurnost izvrnuta naopačke – osoba koja je lažno samopouzdana krije svoje slabosti sama od sebe, ne priznaje svoja ograničenja, nameće se na sve načine, dok je u suštini ranjiva i preosetljiva i pošto ne dozvoljava sebi da to oseti, veruje da i drugima uspešno skreće pažnju i ometa ih u otkrivanju njenih slabosti.

Osoba sa kompleksom više vrednosti ima snažno izraženo samopouzdanje, koje nema odgovarajuće pokriće – njene sposobnosti i kompetencije su daleko ispod njene vere u sebe, ona ne poznaje i ne priznaje svoje granice. Teži da uvek bude u centru pažnje, da dominira u svakom društvu, nametljiva je i najbolje se oseća kad ima publiku pred kojom će prikazivati svoju “nadmoć”. Preterano samopouzdanje iskazuje nepriznavanjem svojih grešaka, sklona je da prebacuje odgovornost na druge, stalno menja svoja interesovanja i opredeljenja, ali uopšte ne napreduje i ne razvija se, jer nema uvid u svoje greške i promašaje, iz koga bi mogla da stekne iskustvo i da nešto nauči. Ovakva osoba nastoji da se uvek prikaže u najboljem svetlu i fokusirana je na formu, na trenutno i površno – suštinske stvari joj ne drže pažnju i ne angažuju je. Često, osobe sa kompleksom više vrednosti, veoma su upadljive, čak blistave, i njihovo preterano samopouzdanje je vitalan deo njihovog šarma – to nisu osobe koje možete zanemariti, koje nećete primetiti i koje neće ostaviti utisak na vas. One umeju da zasene okolinu isticanjem svojih vrednosti i da osvoje svojim zračenjem “na prvu loptu” jer deluju pune života i energije.

U savremenom svetu, ohrabreni smo da negujemo lažno samopouzdanje – svi savremeni tehnološki alati podstiču nas da se prikažemo u najboljem izdanju, da se usredsredimo na ostavljanje utiska, da se “promovišemo” na svojim profilima na brojnim društvenim mrežama, pomoću ulepšanih fotografija i prikaza svog sjajnog društvenog i privatnog života, koji izazivaju zavist kod onih manje sposobnih da lažiraju sliku koju prikazuju svetu. Sakupljanje lajkova, zamena je za ljubav, pažnju, poštovanje i prihvatanje koje nam nedostaje, a koje nam je potrebno, jer smo željni potvrde koja ućutkuje našu nesigurnost i povredivost.

Comments