Mnogi veruju da je svrha života uživanje, ali toliko njih se bori da pronađe to uživanje, bez uspeha. Nerealna očekivanja, previše truda i nastojanja da sve kontrolišemo, uverenja da ne zaslužujemo ono što tražimo – gomila stereotipnih faktora nam vrlo uspešno zagorčava život. 

Kad se mučite i trudite, ljudi vam govore “opusti se”, “ne plaši se”, “pokušaj da se malo više zabavljaš i uživaš” i to je istina, te poruke su vredne, ali ništa vam ne znače. Dok patite, jedino što možete je da pokušavate da preživite, na mestu bola i tuge ne možete prisiliti sebe ni da se opustite, ni da se ne plašite, ni da se zabavite. Ne možete biti srećni dok ne povratite neutralno stanje. 

Prestanite da se trudite da stignete sreću, to je nešto što morate dozvoliti da vam se dogodi. Ne možete je naučiti, ali joj se možete predati. Sreća je prirodno stanje. To znači da ćete mu se vratiti sami, ako dozvolite sebi da iskusite sva osećanja koja traže da ih osetite, ako se ne opirete. 

Sva negativnost uglavnom dolazi od napora da se pripremimo za budućnost, od nedovoljnog prisustva u sadašnjosti. Budućnost je neizvesna i to uzrokuje strah.  Krivica, žaljenje, nezadovoljstvo, tuga, gorčina, to su sve oblici neopraštanja, uzrokovani gomilanjem prošlosti i nedovoljnim prisustvom u sadašnjosti. Zato, pronađite sreću u sadašnjem trenutku. 

Prestanite da potvrđujete svoju dominaciju 

Nije potrebno da stalno zauzmite glavno mesto, u svakom društvu, u svakom razgovoru. Povežite se sa drugima, slušajte, osećajte. Ne pokušavajte nikog da impresionirate, ili da izazovete emocionalnu reakciju. Osetite spokojstvo i radost topline u prisustvu drugih, umesto da pokušavate da im se nametnete i dokažete. Kada vas goni potreba za dominacijom u odnosima i interakcijama, kreirate dramu i napete situacije i ne dobijate upravo ono što vam je potrebno – negu i pažnju. Da biste pronašli sreću, treba da vidite sebe kao ravnopravnog pripadnika društva. Kada sebe doživljavate kao nekog ko može stalno da uči od drugih, oslobađate se straha da ste “ispod” njih i oslobađate se tenzije koja vas tera da se dokazujete. 

Oslonite se na male radosti kada ih pronađete

Najbolje stvari su jednostavne, kao uostalom i sve najveće istine, ali potrebna vam je mudrost, da biste ih pronašli i osnažili se njima. Uglavnom verujemo da su nam za sreću potrebna velika dostignuća, velike visine, velika priznanja. Ali to je upravo suprotno od sreće, jer je uslovljeno. Bićemo srećni, ako i kada postignemo nešto veliko. Međutim, sreća je bezuslovna i daje vam se bezazleno.  Krupne pahulje koje vam se tope na licu, izazivaće vam osmeh sreće, ukoliko se predate tom trenutku. Uživanje u šolji čaja, knjiga koju čitate i koja vas zabavlja, uzbuđuje, podstiče. Male radosti doživljavate svakodnevno, samo ih nemojte uzimati zdravo za gotovo. 

Comments