Neizvesne okolnosti koje su nas zadesile, definitivno utiču i na našu finansijsku situaciju, a i budućnost iste. Svakome je prioritet postao očuvanje zdravlja i imuniteta (što je svakako najvažnije), ali sam sigurna i da vas je mučilo to kako da rukovodite novcem, koji možda ne pristiže kao do sada, ako nemate privilegiju za rad od kuće. Zato je važno da imate kontrolu nad finansijama, jer verujem da ćete tako imati manje opterećenje i za taj aspekt – ako ste sve sredile kako treba. S obzirom da je još uvek nezahvalno reći da se ova situacija i sama pandemija bliži kraju, makar možemo uz pomoć ovih saveta rukovoditi finansijama najbolje što možemo!

Kako je cela zemlja zatvorena, pitanje je šta će od povećanja ili eventualnog unapređenja biti do kraja 2020. godine, a možda i redovnog primanja plate, zbog ekonomskih posledica koje je pandemija proizvela. Nemojte da vas to brine! Ako želite više novca da imate na raspolaganju, smanjite trošenje na određene stvari koje vam nisu neophodne. Pretpostavljam da mnoge od vas kada razmislite bolje, nemate tačnu predstavu o tome gde vam odlazi cela plata. Zato, iskoristite jednu od večeri koje provodite kod kuće i zapišite sve troškove, izračunajte gde i na šta vam odlazi novac. Verujem da će vas iznenaditi suvišnost određenih troškova! Nakon ovako pisanog izveštaja tačno ćete znati kako trošite svoj novac i na šta konkretno. Time će vam biti lakše da korigujete trošenje najbolje što možete!

Posebno je važno da se osvrnete na kupovinu prehrambenih namirnica, jer smo sada više puta odlazile u kupovinu, pa je moguće da smo trošile novac za neke stvari koje nam i nisu bile toliko potrebne. Zatim, odredite novac koji je važan za neizbežne troškove – računi, rata za kredit ili kiriju, a onda pogledajte novac koji dajete za stvari koje vam nisu neophodne (recimo, onlajn kupovina odeće i sličnih stvari). Tako ćete sigurno umanjiti troškove i imati veću količinu novca za pametniju raspodelu. Isto tako, razmislite o vašim finansijskim ciljevima, na primer, kako da poboljšate stanje na kreditnoj kartici.

Comments