Kad odlučiš da se zdravije hraniš, da izbaciš sa jelovnika brzu hranu i slatkiše, prvo se suočiš sa samosabotažom – želja za nezdravom hranom je snažna i dovodi te do kršenja dijete, prejedanja, osećanja krivice zbog sopstvenog slabog karaktera… Odjednom nisi neko ko upravlja svojim životom, već je žrtva svojih slabosti i užasno se osećaš zbog toga. Dakle, kada rešiš da nešto menjaš u svom načinu ishrane (kao i u svemu ostalom), računaj na to da će biti teško držati se te odluke i pokušaj da pripremiš i primeniš neke strategije, koje mogu da ti koriste.

Prema istraživanju, hrana za kojom žudimo obično je visoko kalorična i začinjena raznim dodacima – to su najčešće slane grickalice i slatkiši i teško im je odoleti. Ali, kad se pojavi želja za jakim ukusom, ona može biti ublažena kvalitetnijim i zdravijim namirnicama, sa manjim sadržajem masti i šećera. Obično, svako zna svoju slabost – svega možeš da se odrekneš, ali moraš da pojedeš nešto slatko i kremasto. Ili, ne osećaš se sito, ako ne jedeš hleb ili ne dosoliš hranu.

krofne e1587042554461 Kako da prevaziđeš žudnju za nezdravom hranom

Evo nekih trkivoa koji mogu da ti pomognu da kontrolišeš žudnju za nezdravom hranom.

Umesto čokolade i drugih slatkiša, pokušaj sa čokoladiranim voćem – ovaj jednostavan slatkiš zadovoljava potrebu za ukusom, jer je čokolada prisutna u tragovima, a ipak se unosi više korisnih sastojaka, vitamina, vlakana i minerala, koje sadrži voće.

Možete sami napraviti takav slatkiš – na neki integralni keks možete sipati malo rastopljene čokolade (najbolje crne, jer ona sadrži više kakaa, a manje šećera), a isto možete postupiti i sa voćem. Naseckajte breskvu, jabuku, bananu i dodajte malo narendane čokolade – ova “voćna salata” će zadovoljiti vašu potrebu za slatkišima, kao i za dnevnom dozom vitamina.

Comments