Strah od sreće i strah od uspeha su veoma realni strahovi. To nije onaj tipičan strah, kao strah od gubitka voljene osobe, onaj koji u nama stvara užase, već je psihički dublji. Ako ste prošli kroz mnogo trauma u životu, imaćete osećaj da sreća nije za vas, da je ne zaslužujete, a i ako je imate, konstantno ćete da strepite da će nestati.

No, sav taj strah ne treba da vas tera da gurate napred, da ostvarujete svoje snove i radite ono što bi zaista činilo da se osećate srećnim. A da biste dobili sve ono za šta toliko vredno radite, potrebno je da verujete u sebe da zaslužujete sve dobre stvari koje vam dolaze. Zato je potrebno da promenite svoja uverenja i rešite se straha od uspeha, a ovo su pojedini načini kako to možete da učinite.

Prihvatite prošlost

Retko šta može da bude toliko opterećujuće kao sve ono što nam se dogodilo u prošlosti. To nas vuče nazad, nekad toliko da nam ne dopušta da dišemo, da živimo svoj život. Stalno premotavamo ono što se desilo i pokušavamo da interpretiramo.

Jedna je stvar da pokušavate da shvatite svoju prošlost, svoje greške, greške drugih kako biste naučili lekciju. Ali je nešto sasvim drugačije ako ne možete da prestanete da boravite u prošlosti, kao i da sanjate o boljoj prošlosti i drugačijim okolnostima.

Ono što će vam doneti sreću jeste upravo boravak u sadašnjosti. Prihvatite da prošlost ne možete promeniti i da će ostati zauvek takva kakva je.

Pročitajte i ovo: Kako da se suočite sa svojim strahovima

Prestanite sa samosabotažom

Ovo je mnogo lakše reći nego uraditi, jer samosabotaža je u korenu vašeg ponašanja. Da biste to promenili morate doći do korena svih vaših uverenja i otkriti zašto sebe sabotirate, zašto mislite da niste dovoljno dobri za nešto.

Ovakvi razgovori se obavljaju na psihoterapiji, tada ćete znati odakle potiču ovakva vaša destruktivna ponašanja. Samosabotaža je teret, ona je taj negativan glas koji vam govori da nešto ne možete i laže vas.

Nemojte da se pitate “šta bi bilo kad bi bilo”

Pored života u prošlosti, na vašu sreću će negativno uticati i život u nečemu šta bi moglo da se desi. Šta bi bilo da sam prišla tom dečku? Da sam izašla na ispit? Da nisam propustila ovu priliku? Dakle, postoji samo jedna realnost i bezbroj mogućnosti.

Pa, kada se skoncentrišete na ono što bi moglo da bude, bićete zagledani u beskraj svih tih mogućnosti, a sadašnjost će samo promicati pored vas i nećete je primetiti.

Pročitajte i ovo: Pukotine života kroz koje probija svetlost

Prihvatite vaše greške

Znamo da će ovo zvučati kao kliše, ali na svoje greške treba da gledate kao na lekcije. Naravno, pojedine greške su iz gluposti i to je sasvim u redu, ne mora sve što radite da ima određeni razlog. No, uglavnom ste iz vaših loših postupaka naučili nešto što više nećete ponoviti. U svakom slučaju, te greške su iza vas i one obogaćuju vaš život, jer kakav bi to život bio da ste sve uradili ispravno?

Budite empatični prema sebi

Prema sebi treba da se ponašate kao što biste prema svom detetu, ili prema svom najboljem prijatelju. Pokažite sebi onoliko empatije koliko ste u stanju da pokažete drugima. Generalno na ovom svetu postoji premalo empatije i brige o tuđim osećanjima, zato nemojte to raditi sebi.

Vodite računa o svojim osećanjima i znajte da kad god kažete nešto negativno sami sebi, vi ste tako sebe povredili.

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Jovana Petković

Comments