Često, vaš posao je mesto gde morate da se nosite sa ljudima – ljudima koji žele da dođu na mesto vođe, pa makar to značilo i na tuđi račun.

Uz sva ogovaranja, glasine, igrice, ne treba mnogo da vam posao postane, pa… političko okruženje. I kada tako nešto usledi, morate da znate kako da preživite u profesionalnom okruženju.

Ali, to ne znači da morate da postanete deo svih kancelarijskih zavrzlama. Zapravo, možete da ostanete podalje od svega toga – a da i dalje napredujete. Evo kako.

Ne budite autsajder

Verovatno je postojao momenat kada ste shvatili da vam je dozlogrdilo da budete deo politike kancelarije, pa ste rekli – Samo ću se kloniti svega i raditi svoj posao. Iako ovo deluje kao lako rešenje, izolacija nikada nije dobra ideja kada je u pitanju kancelarijsko okruženje. Umesto što ćete se povući, gledajte da budete deo svega. Nećete verovati koliko se stvari čuje dok stojite kod rashlađivača za vodu, a sigurno će vam dobro doći da znate šta je bilo na poslednjem sastanku odbora. Tako da, sledeći put kada je potrebno da prenesete neku informaciju – izađite iz svoje kancelarije i recite o tome šta imate, šta je potrebno da kažete. Nemojte slati još jedan mejl.

Interaktujte se, nemojte tračariti

Slušanje tračarenja i ogovaranja vam neće mnogo naškoditi sve dok ne krenete da odajete tuđe prljave tajne i sami postanete deo priče. Ako imate problem sa nekim od saradnika, drugi to ne moraju da znaju. Stoga, ne dajte da vas uvuče “atmosfera” ogovaranja i nemojte doprinositi tračarenju. Umesto toga, povucite se iz priče lagano i recite što je manje moguće. Takođe, odaberite šta je to što zaista želite da slušate jer nebitne informacije, kao i predrasude, mogu da vas stave u poziciju gde o nekome mislite loše, bez obzira što ta osoba to ne zaslužuje nego je žrtva podlih glasina.

120 Kako da preživite politiku radnog mesta

Zbližite se sa kolegama

Ne kukajte

Poznato je da su neki od najdosadnijih i najiritirajućih ljudi na poslu oni koji se žale i na najtrivijalnije stvari. Ako niste obavešteni o nekom velikom poslu, nemojte kukati, nego pitajte zbog čega ste preskočeni. Ako ste nečim nezadovoljni, ne želite da ceo grad to zna. Rešite problem u tišini. Uvek je poželjnije da budete poznati kao osoba koja rešava probleme, a ne ona koja ih ističe. Budi rešenje problema, ne deo problema. Kliše – da, ali vrlo primenljiv.

Budite osoba koja miri ljude, a ne zavađa

Često je zaposleni koji doprinosi miru u kancelariji osoba koju svi vole. Ako vidite da je neko ljut zbog nečega ili da postoji svađa između kolega (a oboje ih znate), nemojte samo stajati po strani. Vidite o čemu se radi i ponudite svoju pomoć. Ili, ukoliko ste primetili da je pomoćnik koji je zadužen za kopiranje i sređivanje printera nešto zabrljao, nemojte odmah trčati kod gazde/gazdarice, nego pokušajte da sredite stvari.

Stvarajte veze

Iako vam se često čini da sve možete sami, često baš i nije tako. Nemojte oklevati da se zbližite sa kolegama. To zbližavanje često podrazumeva neki trivijalan prvi korak – kao što je trošenje kojeg dodatnog dinara na zajednički ručak ili, još trivijalnije, lep, prijatan razgovor u hodniku. Nemojte se suzdržavati da ponudite svoju pomoć kolegi za kog znate da mu je potrebna baš ona pomoć iz vaše oblasti. Ljubaznost i pomoć će otvoriti vrata prijateljstva, ili barem, kolegijalnosti.

Gledajte šire na stvari

Vidite da li su dugoročni ciljevi vaše organizacije u skladu sa vama i vašim radom s njima. Neće proći mnogo pre nego što vaš šef primeti koliko ste entuzijastični povodom onoga što radite i preporuči vas za unapređenje. I, iznad svega, budite optimistični. Svako voli saradnika koji zrači pozitivnošću.


Luka Majović voli pisanje i umetnost. Pokreću ga dobri ljudi.

Comments