Koliko puta si pomislila da je 24 sata malo za sve što imaš da obaviš u jednom danu – i još da uspeš da se naspavaš? U današnje vreme je spavanje postalo privilegija onih koji su naučili da niko neće brinuti o njima, ako sami sebe ne stave na prvo mesto. Dakle, da bi bila produktivnija i da ne bi gubila vreme, koga ionako nikad nema dovoljno, potrebno je da postaviš prioritete i da ih se držiš. Ako si odmorna, sve što te čeka u danu, obavljaćeš lakše i brže. Zdrav san, pre svega, slažu se svi dobro organizovani, uspešni i produktivni. Ako to znači da ne gledaš svoju omiljenu seriju u 22h, nego da isključiš TV i spavaš, onda se povinuješ tome – i osloniš se na savremenu tehnologiju. Nema te serije danas, koju ćeš propustiti zauvek, ako je ne pogledaš u određeno vreme na TV-u. Vreme za seriju neka bude vikendom, a tada ćeš je već pronaći negde na internetu, ili ćeš gledati reprizu, ili ćeš koristiti mogućnost da gledaš TV program nekoliko dana unazad – i shvatićeš kako još savremena tehnologija može da ti olakša život i pomogne da bolje organizuješ svoje vreme.

posao 1 1 1 Kako da produktivnije iskoristiš svoje vreme

Ključ produktivnosti je u tome da koncentrisano obaviš što više posla za što kraće vreme, a da bi razvila tu sposobnost fokusiranja, uz postavljanje prioriteta, pomoći će ti još neke odrednice:

Ne vraćaj se na jednu stvar više puta

Kad se pojavi nešto što možeš da ostaviš za kasnije – nemoj to učiniti. Ili odmah reši to (baš zato što nije teško i hitno, nećeš osećati pritisak i ništa te neće ometati da obaviš taj posao), ili ga prosledi dalje i raspodeli saradnicima, ako je to moguće u poslu kojim se baviš.

Pripremi se za sutra

Okončaj radni dan pripremom za sledeći. Tako postižeš dve stvari – rezimiraš dan za sobom i vrednuješ ono što si postigla i postavljaš osnovu za sutrašnji dan – da bude isto tako uspešan i produktivan.

Počni od najtežih stvari

Prvo završi ono najzahtevnije i najteže – ostatak dana ćeš imati za lakše, manje važne, ili zanimljivije i kreativnije poslove. I obavljaćeš ih rasterećeno – jer ti ono teško više neće “visiti nad glavom”. Oni koji ostavljaju najteže za kraj, obično na kraju nemaju dovoljno energije i koncentracije da se sa tim izbore i stvar ispadne traljava, a oni se osećaju frustrirano i nezadovoljno.

Comments