Osmeh je univerzalan način komunikacije među ljudima, ali nije uvek izraz prijateljstva i dobrih namera. Ponekad je maska koju nosimo u društvu da bismo prikrili svoja prava osećanja, ponekad izraz zbunjenosti, a ponekad ga pogrešno tumačimo kao izazov i flert.

Istraživanja su pokazala da ljudi imaju utisak da nekoga već poznaju, ako im se smeši, iako se radi o potpuno nepoznatoj osobi. Potreba za povezivanjem je ukorenjena u svesti ljudske vrste i osmeh kao izraz prijateljstva i poziva na saradnju ima svoje mesto u evoluciji.

Osmeh je moćan, ali postoje brojne nijanse njegove poruke – osim što pomaže da odnosi među ljudima (poslovni i privatni) budu opušteniji, ljubazniji i produktivniji, postoji i osmeh nadmoći, ciničan osmeh, osmeh stida i izvinjavanja…Razumevanjem tih nijansi osiguravamo tačnost poruke koju šaljemo i primamo.

Ne verujte uvek osmehu koji vidite na nečijem licu

Neke osobe se najslađe smeše kad se spremaju da budu okrutne i nemilosrdne – privlačan smešak koji treperi na nečijem licu, možda je izraz naslađivanja koji ima neko ko se upravo sprema da vam zagorča život i beskrajno uživa u tome. Osim toga, mnogi osmehom prikrivaju ljutnju i osujećenost, jer su vaspitani tako da maskiraju i suzdržavaju neprijatna osećanja. Taj razdor između unutrašnjeg stanja i izraza lica, je onaj procep u kome ćete se zaglaviti u odnosima sa nekom osobom, dok ne naučite da tumačite poruke njenog govora tela.

osmeh 1 Kako da protumačiš sve nijanse osmeha i njihovih poruka

Moć osmeha deluje podsvesno

Osmeh prodire pravo u podsvest i pokreće pozitivne emotivne pomake – dovoljan je kratkotrajan smešak da neko oseti pozitivnu unurašnju reakciju, da vidi stvari sa vedrije strane, da mu dosadna tema ili posao postanu zanimljiviji, da oseti bliskost prema osobama koje mu se smeše. Osmeh je zarazan – ako se nekome nasmešite gotovo je sigurno da će vam uzvratiti osmehom.

Osobe koje lažu dele naokolo veoma otvorene i iskrene osmehe

Istraživanja su pokazala (a naša loša iskustva to potvrđuju) da se lažljivci više i neodoljivije osmehuju od osoba koje govore istinu i nemaju poriv da manipulišu. Njihovi osmesi su izverzirani, ali ubedljivi, međutim kada su tokom istraživanja imali zadatak da na licu mesta nešto izmisle i slažu, smešili su se spontano i zbunjeno, što je izraz nelagodnosti. Osećamo poriv da verujemo osobama koje se prijatno osmehuju, ali potrebno je da znamo da je osmeh možda oruđe distrakcije (skretanja naše pažnje) u cilju lakše manipulacije. Kad neko od vas traži nešto što vam je sumnjivo, odolite porivu da verujete njegovom osmehu i uzmite pauzu da razmislite bez uticaja prisustva te osobe

Osmeh je potenciometar osećanja

Istraživanja su pokazala da osmeh izražava osećanja, ali i utiče na njihv intenzitet – osmeh pojačava prijatna osećanja, a ozbiljan izraz lica umanjuje njihovu prijatnost.

Comments