Pokušajte da kontrolišete svoje reakcije – što ste svesniji sebe, to će vam lakše ići. Osobe koje smatramo primitivnima, uopšte ne kontrolišu svoje reakcije, one ispoljavaju sve svoje emocije u sirovom stanju, ne vodeći računa o tome pred kim se “istresaju”. One besne i viču, smatrajući da su u pravu i neka ceo svet čuje njihov gnev, ne razmišljaju o tome da li svojim ponašanjem nanose emotivnu štetu svojoj deci – ne preuzimaju odgovornost za svoje emocije. Za njihova osećanja uvek je kriv neko drugi, oni su izazvani i reaguju. Naprotiv, emotivno inteligentne osobe udahnu i izbroje do deset, sačekaju da naboj koji bi ih naveo na reakciju prođe, da bi onda mogle da razmisle i vide šta je najmudrije učiniti u datoj situaciji. One biraju akciju, umesto da se prepuštaju reakciji.

Naučite da slušate i ne brzajte sa zaključcima – možda vam se čini da ste sve odmah shvatili, a zapravo niste imali strpljenja da slušate do kraja i da se udubite u način izlaganja – možda imate posla sa nekim ko ne ume baš dobro da artikuliše ono što misli, ili previše detaljiše, pa se gubite u njegovim digresijama, ili skače s teme na temu, pa vas zbunjuje i remeti pažnju. Postavljajte pitanja i slušajte, sve dok ne budete sigurni da ste sagovornika u svemu shvatili. Dobro je reći “ako sam dobro razumela”, ili “ja sam to shvatila ovako” i izneti to što ste razumeli i shvatili, a zatim tražiti da sagovornik potvrdi da li ste vi to dobro razumeli, ili da pokuša da vam još bolje objasni.

Emotivna inteligencija podrazumeva visok nivo empatije, ali empatija je deo senzibiliteta, koji je osetljiv prosto na sve – to je kao kad imate radar koji registruje visoke vibracije, ili imate neki malo stariji model, koji ne “hvata” suptilne frekvencije. Možete donekle da se senzibilišete i “nabudžite” svoj instrument osetljivosti – najpre tako što ćete nastojati da uvek budete svesni svojih osećanja i da sagledavate njihove okidače i uzroke. Kad tako posmatrate sebe, onda razvijate sposobnost da sa istom osetljivošću posmatrate i druge.

View this post on Instagram

@sashakichigina miss you ❤️❤️❤️

A post shared by kat irlin (@kat_in_nyc) on

Izvor fotografija: instagram.com/kat_in_nyc

Brankica Milošević

Comments