Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

1/2

Znaš da je tu – čuješ ga daleko češće i jasnije, nego svoj unutrašnji glas (za koji takođe znaš da je tu, iako je tih i nenametljiv), jer je saboter bučan i nametljiv. To je onaj deo tebe koji ti govori da nisi vredna i da nećeš uspeti, na način koji te najviše pogađa. I to je verovatno neka instalacija koja ne pripada tvom biću, to je glas tvog straha i pogrešnih uverenja koja su ti usađena vaspitanjem, glas autorieta koji te proziva, ocenjuje i potcenjuje. Možda i tačno znaš čiji je to glas, ali to ne olakšava suočavanje sa saboterom u tvom umu. Evo nekih strategija, koje treba da razviješ i praktikuješ, kako bi se uvežbala da ne veruješ saboteru i da ga ne slušaš.

Male stvari su važne

Da, super, završila si sve na poslu bez grešaka i gnjavaže, spremila si ručak za sutra, izašla u šetnju, obavila depilaciju i još imaš vremena za čitanje pre spavanja. Jaka stvar. A kad misliš da rađaš decu? Napišeš doktorat? Da se proslaviš? Zaradiš milione? Pronađeš lek za rak i nahraniš svu gladnu decu sveta? Saboter vrednuje samo velike stvari – ako još nisi ostvarila svoje snove, onda si neuspešna, ako imaš karijeru, a nemaš porodicu, isto si neuspešna, ako si sve postigla, a nisi rešila glad i ratove, opet si neuspešna. Saboter u tvojoj glavi je manijak koji ima donekle konstruktivnu ulogu ako se udruži sa ambicijama, mada… i tada će naći načina da ti ne dozvoli da budeš zadovoljna sobom. Zato treba da naučiš da istinski vrednuješ male stvari, one koje te svakodnevno ispunjavaju i podsećaju da je život lep i prijatan i da je za sreću najčešće dovoljno samo živeti. Jer, taj život se sastoji od ogromnog broja malih stvari koje svakodnevno činiš, kojima poklanjaš pažnju, u koje ulažeš svoju energiju, strpljenje, umeće, ljubav. Smisao života uglavnom nije ništa naročito veliko, nego baš ono malo, čime je život ispunjen i od čega se uglavnom sastoji.

Fokusiraj se na pobede i uspehe

Onaj ko se oporavlja od bolesti, pobeđuje kad može ponovo da pomera ruku, ili da ustane iz kreveta i svaki dan povratka običnim, dnevnim životnim stvarima je uspeh. Da bi se oporavila od destruktivnog uticaja unutrašnjeg sabotera, počni da vrednuješ i boduješ svoje uspehe. Sve što dobro uradiš, sve čime si zadovoljna, boduj. Deset poena za produktivan dan na poslu. Još deset poena za ručak. I deset za šetnju i za vreme koje si odvojila za negovanje svog tela i svog duha. Svakog dana možeš da nakupiš pedesetak poena, pa kad dođe neki momenat poraza, neki težak period u kome se osećaš kao poslednji luzer, dok unutrašnji saboter likuje i ceri se i govori ti “zabrljala si, naravno, to je tako tipično za tebe” i sprovodi orgije sa tvojim osećanjima, seti se svoje liste bodova. Ako je poraz vredan mnogo bodova, verovatno si na nuli, a možda i u minusu. Ali već sutra možeš da uradiš nešto što će ti doneti novih deset bodova. Ma možeš već danas. Ne dozvoli saboteru da obezvređuje tvoje bodovanje – lukav je taj, pokušaće. Usvoj praksu slavljenja malih pobeda, da bi ih upamtila na ćelijskom nivou i da bi verovala svojoj listi i onda kada je saboter na svom terenu – u lošim i teškim periodima. Uostalom, napravi bodovnu listu i za poraze – barem za one koji su ti poznati i sa kojima se srećeš. Recimo, neko te proziva, kritikuje tvoj rad i smatra ga bezvrednim – postaraj se da ta osoba ima isti broj poena, kao i ona koja voli to što radiš i podržava te. A onda izbroj hejtere i lajkere i saberi poene. Vidiš? Uvek će biti više onih koji su na tvojoj strani, samo je na tebi da tu podršku vrednuješ. Saboter se već postarao da hejteru da sto poena i da zanemari pet osoba koje te podržavaju, jer one su pristrasne i ne računaju se. Nije istina. Sve se računa, a taj račun je na tvojoj strani.

Editors choice