Neke stvari ne možeš da rešiš – ili ćeš ih prihvatiti, ili ćeš potražiti drugi posao – ili ćeš izgubiti živce i prekomerno se stresirati jer ne možeš ni jedno ni drugo. Kako da sačuvaš zdravlje, stekneš mudrost i napreduješ u karijeri?

Prihvati da ne možeš promeniti sistem

Sva preduzeća, kompanije, institucije imaju svoj sistem poslovanja i ti ne možeš da ga promeniš. Možeš samo da ga razumeš i prilagodiš se njegovim okvirima.

Da bi razumela sistem, važno je da shvatiš šta je ono što zavisi od tebe, a šta od sistema, kao i koja su to ograničenja u okviru kojih možeš da se krećeš. U zavisnosti od položaja, imaćeš manje ili više slobode da odluke donosiš samostalno, odnosno, da preuzimaš odgovornost za ono što činiš. Važno je da shvatiš kada je neophodno da tražiš odobrenje ili uputstva od onih u vrhu hijerarhije, kao i da ne preskačeš redosled nadređenih (ma koliko to bilo sporo, nedelotvorno i besmisleno). Ako je poštovanje protokola i forme apsolutna kategorija sistema, apsolutno je neophodno da to poštuješ do detalja.

Mogućnost napredovanja

Na svakom poslu je moguće napredovati – bilo tako što ti sistem to omogućava i što je uobičajeno da se krene od dna i stremi ka vrhu, bilo tako što ćeš uložiti u svoje obrazovanje, steći potrebne kvalifikacije i zahtevati da one budu uvažene. Takođe je važno i uočiti trenutak kada treba da istupiš i uložiš dodatnu energiju, a kada treba da se povučeš i čekaš pravi trenutak. Nauči da razlikuješ to dvoje i reaguj samo onda kada to ima smisla.

Comments