Hot topics

Zašto besprekoran izgled više ne podrazumeva skrivanje svog pravog izgleda?

Poštovanjem pravila moguće je doći do željenog izgleda

Stres kao uzrok depresije i anksioznosti: Kako da vratiš ravnotežu u svoj život?

Izdvajamo: Must have komadi sezone + kako da ih stilizuješ

3 zabavne stvari koje ove jeseni možeš da radiš u paru

Anastasija Đurić ti otkriva kako da sama stilizuješ kosu kada nemaš vremena za frizera

Testirali smo: Potrebna ti je nega za svežu i blistavu kožu? Ovaj fluid je savršeno rešenje za tebe!

Moderna umetnost u filmovima Pedra Almodóvara

Beograd postaje sve veći Glovo-grad

Sara Oster ti otkriva jednostavne trikove kako da stilizuješ kosu i tokom leta, a da je ne oštetiš!

To su zreli i konstruktivni načini za upotrebu energije besa, ali bes može biti i nezreo i destruktivan. Kao kad se ljutimo na druge što ne misle isto što i mi, što nam oduzimaju vreme i sputavaju slobodu, što se stvari ne odvijaju onako kako smo zamislili. Tada pomaže da stanemo i pozabavimo se svojim besom unutar sebe. Da pokušamo da razumemo svoj bes, jer kad dopremo do njegovog izvora, shvatamo da smo jedino mi sami odgovorni za sve što nam se dešava.

Zrela upotreba ljutnje i besa je kad podstaknuti nepravdom, nehumanošću, nedostatkom kolektivne i lične svesti, umesto da postanemo depresivni mizantropi, preduzmemo ono što realno možemo – postanemo borci za očuvanje prirode, za zaštitu životinja, za pomoć ugnjetavanima, za mir i prosperitet čovečanstva. Svest o tome da ne možemo mnogo, ali možemo nešto i da smo odgovorni da učinimo to što možemo, čini od nas mudrije i bolje ljude. Tako se sarađuje sa besom.

View this post on Instagram

“on my first date with happiness, i decided i had enough of oversized black tshirts and loose black jeans so i threw on a yellow sundress, which i found after passing through my closet like a raging hurricane; as always, i was running late. on my first date with happiness, i decided i was going to let her fall in love with my natural self so i put down my concealer, mascara, lipstick and eyeliner. and i ornament myself with rings and necklaces, a spray of flowery, sweet perfume. on my first date with happiness, i decided i was going to let her in so i told her my everything, i was afraid, of course but i knew i would have to, at least, give her a chance to get to know me, i would have to give my tired self a chance to stop being a fucking liar. on my first date with happiness, i said: “hey, my name is sadness. but i want to learn to be happy again.” on my first date with happiness, i let a little bit of life reach my insides after a whole long time of having myself against myself.

A post shared by 𝐖𝐈𝐋𝐃𝐅𝐈𝐑𝐄𝐒 (@italianlovestory) on

Takođe treba da budemo svesni razlike između oslobađanja i izražavanja besa. Kad nam je potrebno da se izbesnimo, da pustimo paru poput ekspres-lonca, da vičemo, trčimo, razbijemo nešto, udaramo jastuke, to pomaže trenutno u oslobađanju prevelikog naboja. Ali izražavanje besa je svestan postupak, u kome pokazujemo kako se osećamo zbog neke situacije ili stanja, bez osuđivanja drugih zbog toga. Time im dajemo priliku da nas razumeju, da izraze sopstvena osećanja, da naprave neke analize uvide – dok mi činimo to isto.

Na taj način ćemo jasnije uočiti svoje negativne obrasce i ostvariti dublju vezu sa sobom, kao i funkcionalnije i kvalitetnije odnose sa drugima.

Izvor fotografija: instagram.com/italianlovestory

Brankica Milošević

Editors choice