Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

1/2

Veliki deo vremena određenog za neki rad, provedemo neproduktivno – nedostaje nam koncentracija, nemamo volje i pokušavamo da se nateramo da nešto uradimo. A onda, kad počnemo da radimo i kad se u to zaista unesemo, posao završimo za mnogo kraće vreme, nego što smo očekivali, ili odredili. Zapravo, za 20 posto vremena produktivnog rada, obično obavimo 80 posto posla i to je poznato kao Paretov princip, koji možemo da upotrebimo da bismo bolje upravljali svojim vremenom. U suštini, to znači da je manje produktivnog rada učinkovitije i bolje nego više neproduktivnog i da treba da naučimo da radimo manje, ali pametnije. Da bismo bili maksimalno produktivni i za kraće vreme obavili više posla, potreban nam je fokus, koncentracija, sabranost.

Stručnjaci predlažu kako da se bolje organizujemo, da upravljamo svojim vremenom i postignemo fokus:

Zapišite svoje ciljeve i to na nedeljnom, mesečnom i godišnjem nivou. Kad zapišemo na papiru ono što smo namerili da ostvarimo, to pomaže u održavanju fokusa.

Potrebno je da uvedete naviku kreiranje okvirnog plana za sve što želite da postignete tokom godine (pošto smo na početku godine, ovo je idealan trenutak da počnete) i da rasporedite po mesecima korake realizacije. Za nedeljni plan odredite jedan dan u nedelji (ako ne želite da to bude nedelja i ponedeljak je dobar) i zatim svakog dana proveravajte svoj nedeljni plan i pokušajte da ga ispunite.

U cilju uštede vremena, odnosno, produktivnosti, odredite u kom delu dana ste najdelotvorniji i u to vreme obavljajte najteže i najzahtevnije zadatke. Ako vam spoljašnji zvuci smetaju da se usredsredite, stavite slušalice i pustite muziku, ili koristite čepiće za uši, ako vas i muzika ometa. Radite fokusirano dvadesetak minuta, napravite malu pauzu, nastavite. Vežbajte, dok ne budete mogli da održavate punu pažnju četrdesetak minuta.

Editors choice