Kroz krizu identiteta obično prolazimo u nekim zrelijim godinama, kad smo već ostvarili neke životne ciljeve, a ipak osećamo da nismo zadovoljni sobom i svojim životom. Osećamo nemir i nezadovoljstvo, gledamo sebe i čini nam se da smo postali nešto što nije izraz onog što nosimo duboko u sebi… Kriza identiteta može da bude prekretnica u vašem životu, momenat u kome se vraćate u potragu za svojom suštinom i odbacujete ono što vas sputava i ograničava.

Ovo su znaci da prolazite kroz krizu identiteta – koju treba da shvatite kao priliku i da je konstruktivno iskoristite.

Pitate se ko ste

Pitate se ko ste vi sami, kad odbacite sve etikete i uloge koje imate u društvu i porodici. Bez karijere, bračnog statusa, roditeljske uloge, bez aktivnosti u sportskim i kulturnim krugovima… Ko ste vi sami, bez svega onog što činite da biste zauzeli o održali svoje mesto u društvu i potvrdili svoj identitet. Ko ste vi, zapravo? Duhovna učenja nas uvek podsećaju da preispitujemo, ispitujemo, proučavamo i tražimo sebe i upozoravaju da bi taj proces trebalo da, prirodnim tokom, zaokružimo do četrdesete godine. Ali, kriza identiteta često nastupa i posle četredesete, zajedno sa krizom srednjih godina, ako smo se u životu odrekli svojih snova i nismo ostvarili sebe na način koji nam je bio suštinski važan. Ipak, nikad nije kasno da pronađemo sebe, ohrabruju nas ista ta učenja.

Maštate o bekstvu

Kad vam je svega preko glave, zamišljate kako ostavljate sve i odlazite daleko, menjate identitet, zemlju, kulturu, način života. Jednostavno, odbacujete sve što jeste, što poznajete i što imate i odlazite da živite neki drugi život. Kakav je život o kome maštate? Da li je samo rasterećeniji od obaveza i odgovornosti, ili je ispunjen onim što vas zanima i angažuje? Gde biste išli i šta biste radili, kakav biste život živeli, kada biste zaista ovog momenta mogli da izaberete? Vaša maštanja vam ukazuju na vaše zaboravljene, odbačene i neostvarene snove.

Čitate literaturu o smislu života, jer shvatate da život mora biti nešto više i da to još niste otkrili – osećate nemir i neispunjenost i pitate se gde se nalazi mir i šta vam nedostaje da biste bili ispunjeni. Možda samo treba da promenite svoja uverenja o smislu života i da mir i ispunjenost tražite u sebi, a ne van sebe.

Kriza identiteta je početak vašeg duhovnog putovanja – imate samo ovaj život da što dalje odmaknete na tom putu i zato nemojte gubiti vreme. Usredsredite se na sebe, na svoj rast i razvoj, bez obzira na godine života i uslove u kojima živite. Nikada nije kasno da postanete ono što jeste, a to je ono što će vam dati smisao, ispunjenost i mir.


izvor naslovne fotografije: instagram.com/thefabulousfemmes

Brankica Milošević

Comments