Sedelački način života i kancelarijski poslovi nikako nisu blagotovrni po vaša leđa. Pored kratkotrajnih, ali neprijatnih bolova, stalna iskrivljenost vaše kičme može dovesti do trajnijih deformiteta i drugih zdravstvenih tegoba.

Navodimo vam nekoliko jednostavnih trikova uz pomoć kojih ćete olakšati ili čak izbeći bol u leđima.

Promenite položaj

vezbanje Kako da se izborite sa bolom u leđima

Dugotrajno sedenje, ležanje, pa čak i stajanje prouzrokuje zamor leđa. S vremena na vreme promenite položaj. Ako sedite, ustanite i protegnite se na svakih sat vremena, a tih nekoliko minuta promene može vas spasiti od višečasovnih bolova.

Sedite  uspravno

Višečasovno sedenje je glavni uzročnik bola u leđima. Sedite uspravno, izdignite vaše telo, a noge držite ravno na podu.

Ispravite se

ispravite se Kako da se izborite sa bolom u leđima

Čak i kada predugo stojite, nemojte zaboraviti da ispravite vašu kičmu. Neka vaša kolena pritom budu blago savijena i jedna noga malo ispred druge.

Olakšajte svoju torbu

Izbacite iz vaše torbe sve što vam nije neophodno za konkretnu priliku, i vaša ramena i leđa će vam biti zahvalni. Ukoliko morate da nosite mnogo stvari, odlučite se za ranac. Postoje brojni lepo stilizovani ranci, a za razliku od klasičnih ženskih torbi, oni teret podjednako dele na oba ramena.

Oslobodite se viška kilograma

bol u ledjima Kako da se izborite sa bolom u leđima

Višak kilograma je izvor velikog pritiska za kičmeni stub. Redukujte svoju težinu zdravom ishranom, ali i svakodnevnim vežbanjem. U vaš trening obavezno ubacite i vežbe za leđa.

Recite ne pušenju

Nikotin usporava protok krvi do leđnih pršljenova, što uzrokuje bolove, ali i ozbiljnije zdravstvene probleme.

Koristite led i toplu vodu

bol u ledjima1 Kako da se izborite sa bolom u leđima

Ukoliko vam sva prevencija nije pomogla, kao prvu pomoć možete iskoristiti  led i toplu vodu. Uz savetovanje sa svojim lekarom, dva dana u vremenskim razmacima negujte svoja leđa hladnim oblogama, a kasnije ih tuširajte toplom vodom. Ako ni ova terapija ne pomogne, obratite se specijalisti.

Jasna Stanić

Comments