Svakodnevna užurbanost i brz način života nameću nam mnoštvo stresnih situacija. Nažalost, idealnog i jedinstvenog recepta protiv stresa nema, jer ga svaka osoba doživljava i podnosi na sebi svojstven način. Postoji bezbroj uzročnika stresa, međutim, najčešći su neadekvatna organizacija vremena, loša fizička aktivnost, neredovna i nezdrava ishrana, nezadovoljstvo koje nelagodan život nameće, nezavidan odnos sa drugim ljudima i slično. Stoga vam savetujemo da preuzmete odgovornost i unapredite kvalitet života.

25 Kako da se izborite sa stresom?

Osećate se kao da će vam pući glava? Izborite se sa stresom

Udahnite duboko i izbrojte do 10

Koliko puta vam se desilo da vas preplavi napad panike kada se nađete u nepredviđenoj situaciji u kojoj morate “brzo da mislite”? Kako se ne biste srušili zbog naleta adrenalina, sedite i duboko udahnite, a zatim izbrojte do 10. Duboko disanje jedna je od najbržih i najefikasnijih tehnika upravljanja stresom. Moći ćete lakše da se izborite sa nastalom situacijom.

Smeh

Jasno je da vam u stresnim situacijama nije do smeha, ali setite se one da je to najbolji lek. Oslobađa hormone koji umanjuju stres, poput endorfina, i na taj način utiče na naše dobro raspoloženje. Mudri ljudi kažu da ste, ako se u toku dana ne nasmejete makar pet puta, protraćili dan! Stoga, pogledajte neke od zabavnih videa na YouTubeu i pronađite nešto komično ili provedite vreme sa najzabavnijom osobom koju znate.

Opuštanje/meditacija

Ukoliko inače volite da meditirate i imate tu naviku, onda je to jedan od odličnih načina da se rešite stresnih situacija. Ako pak ne, predlažemo vam da zatvorite oči na pet minuta i odlutate mislima. Nemojte razmišljati o sopstvenim problemima!!! Sigurno ste gledali “Prijatelje” (Friends) i epizodu kada Fibi savetuje Moniku da ode na svoje “srećno mesto”. E pa, zamislite neko mirno mesto koje bi vas usrećilo i opustite se. Vizuelizacija različitih scena u umu može dati uzlet samopouzdanju i pomoći u izgradnji pozitivnog stava prema određenom teškom zadatku. Pobedite stres na ovaj način, baš kao “Fibi”.

1 Kako da se izborite sa stresom?

Opustite se i pronađite svoj unutrašnji mir

Fizička aktivnost

Kada dođe onaj trenutak kada biste “iskočili” iz sopstvene kože jer vas je neko iznervirao na poslu, faksu ili kod kuće, predlažemo vam da vežbate. Naučno je dokazano da fizička aktivnost povoljno utiče na smanjenje stresa. Stoga, izbacite negativnu energiju iz svog tela i uma tako što ćete otići na trčanje, vožnju biciklom ili plivanje. Aktivnost će vam biti odličan “izduvni ventil”, a sigurno ćete se osećati mnogo bolje.

Topla kupka

Kome u stresnom momentu nije do trčanja, predlažemo toplu kupku. Opustiće vas maksimalno i moći ćete hladne glave da razmišljate o tome kako da rešite određeni problem.

Seks

Iako verovatno nikome nije do maženja i seksa kada je pod stresom, verovali ili ne, ovo je jedan od načina da se opustite, ukoliko ga ne doživljavate kao obavezu. U toku vođenja ljubavi, organizam ispušta koktel hormona koji umiruju naše telo i na taj način ublažava stres.


Marina Luković je diplomirana novinarka koja za sebe kaže da je jedno bedno piskaralo i dosada koja svuda voli da gura nos. Obožava putovanja, čokoladu, Mini Maus, svoje prijatelje i smeh do suza. Veliki je optimista a paničar po potrebi. Uvek je spremna da pomogne drugima. Ne podnosi ljudsku glupost, licemerje i primitivizam. Životni moto joj je Carpe Diem, a vodi se i onim “Dream Big or Go Home!”

 

Comments