Trenutno se svi nalazimo u jednako teškom periodu – život je brz, kreirana je kulturološka klima u kojoj se dvadesetogodišnjaci bore u naticanju ko više zarađuje na društvenim mrežama, i napravljen je jaz između želje da svoj uspeh delimo sa onima koje volimo – i toga da se hvališemo.

U redu, hajde da ovo svedemo na jednostavnu priču. Svi znamo tog jednog kolegu koji je uvek spreman da se pohvali svojim uspehom, ali se njegov uspeh gotovo uvek svodi na to koliko je novca zaradio. Verovatno je slučaj i da značajno manje radi u poređenju sa vama.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели The Shine Magazine (@theshine)

Kako ovaj tip osobe imamo na našem radnom mestu, tako imamo i osobu koja entuzijastično govori o projektima koje je završila, ili o drugim vidovima uspeha do kojih je došla, ali sve to uz takav žar da svi budu srećni zbog nje. Sigurno znate razliku u tonalitetu glasa, u stavu i u rečima koje koristi jedna, a koje druga osoba.

Zbog prve navedene osobe – često se osećate loše kada sa drugima želite da podelite svoje uspehe. Smatrate da vaši uspesi nisu merljivi sa njenim, da vaš rad nije jednako značajan i da je bolje da, zapravo, prećutite i da to možda zadržite za sebe. Jer, ako niste bolji od te osobe – zašto uopšte da se hvalite?

Verujte, svi često pravimo ovakve greške. Nije to do nas, prosto, tako smo naučeni – možda u porodici, možda kroz školovanje. Isto tako, osoba je naučila da nije dovoljno vredna ako svoju vrednost ne pokazuje i dokazuje uspesima. Zato je bitno da o ovome razgovaramo i da osvestimo pojedine stvari.

Naše zasluge su samo naše. Iskreno, nisam sigurna da se ljudi u našem okruženju posebno trude da uskoče da nam pomognu kada vide da se borimo sa poslovnim problemom. Zato, kada uspemo da osvojimo to za šta smo se borili, šta god to bilo u profesionalnom smislu, ta zasluga je samo naša.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели The Shine Magazine (@theshine)

Nikad nema potrebe porediti se sa onima iz okoline. Niko od nas nije prešao isti put da bi stigao tu gde se nalazi. Da jeste, svi bismo bili isti. Ovako, naše zasluge su naše jer se za njih sigurno niko nije borio na isti način, zbog čega treba da budete ponosni na sebe.

Ta ponos nas dovodi do sledećeg – potpuno je u redu pohvaliti se svojim uspehom, jer pohvala je samo dokaz da ste uradili nešto kako treba. Trebalo bi da budemo svesni da pohvala dolazi tek kada nešto završimo, kada uspemo i osvojimo – zbog čega je sasvim prirodno i u redu hvaliti se uspehom.

Uspesi su samo potvrda utrošene energije, znanja, spretnosti… Sve dok se hvalimo iz pozicije iz koje smo svesni koliko vredimo – hvalisanje neće biti uzaludno. Ono će nam podići samopouzdanje, dok će nam podrška ljudi, sa kojima smo podelili svoj uspeh, dodatno pokazati da zaista vredimo.

Zato, tom jednom tipu – koga svi znamo, a koji svoj uspeh meri novcem i stalno spominje šta je kupio – ne dozvolite da zbog njega ispaštate i da vaši uspesi ostanu neproslavljeni.

Naslovna fotografija: instagram.com/theshine

Milica Antić

Comments