Sve je na tebi – posao, porodica, kuća… Vaš raspored se prilagođava rasporedu obaveza vaše dece i partnera, a to znači da morate da znate i njihov raspored i da organizujete ko gde i kada koga vodi ili vozi, kome šta treba pripremiti i spakovati, ko kada dolazi kući i šta će da jede… Preopterećeni ste, stalno napeti i pod stresom – sve zavisi od vas. Evo nekih efikasnih strategija za bolju organizaciju i redukciju stresa.

Ustanite petnaestak minuta ranije, umesto da spavate do poslednjeg minuta. Kad manje žurite, sters je manji.

Pripremite uveče sve što će svakome trebati ujutru – odeću, doručak, užinu. Oganizujte se tako da vas ujutru niko od ukućana ne pita gde mu je nešto što mu je apsolutno neophodno i bez čega ne može da izađe iz kuće (izbegnite tu poznatu situaciju, tako što ćete ih uveče preslišati o tome šta im je potrebno i upozoriti da ujutru nećete tragati za nečim što bude nedostajalo).

Sve zapisujte – uopšte se nemojte opterećivati pokušajem da upamtite neku dodatnu obavezu, ili redosled. Jednostavno pišite. Spiskove dečijih obaveza (treninzi, časovi engleskog, muzička škola, raspored časova, termini kod zubara) držite na vidnom mestu. Zelepite ih na frižider, ili nabavite jedan od onih lepih panoa od plute, sa šarenim pribadačama za ceduljice, poruke, spiskove…

Koliko je ključeva do sada izgubljeno i zatureno? To se svima dešava, i deci i odraslima. Pokušajte sa ovom strategijom – napravite rezervne duplikate svih ključeva i onda one od kuće držite u sandučetu (a ključ od sandučeta u svom novčaniku), a ako imate dvorište, sakrijte ih negde u dvorištu. Duplikat ključeva od kola čuvajte odvojeno od duplikata ključeva od kuće. Tako ćete imati rezervnu varijantu za trenutke panike, kad se ispostavi da neko ne može da uđe u kuću, jer je izgubio, ili zaboravio ključ, i kad se zature ključevi od auta.

Sve aparate i sprave održavajte i čuvajte garancije. Sve što koristite svakodnevno, ima tendenciju da se pokvari baš onda kad ste u najvećoj gužvi. Mutilica za kafu, recimo, nikad ne otkaže nedeljom, kad spremate popodnevnu kafu, ali se zato možete kladiti na ponedeljak ujutru.

Comments