Možda misliš da je sreća stvar sreće i da je prosto nemaš dovoljno, jer nisi rođena pod srećnom zvezdom. Volela bi da si srećnija, ali veruješ da to nije u tvojoj moći i da ne možeš jednostavno odabrati sreću – da li bi se suviše opirala ideji da je to, zapravo, moguće i da sreća jeste stvar izbora? Evo šta kažu stručnjaci o tome kako možete da usvojite tu zamisao i da počnete da je praktikujete.

Odgovori na ključno pitanje – šta je za vas sreća

Možda sve vreme tražiš sreću u pogrešnim stvarima, nastojdći da ostvariš ambicije koje su ti roditelji usadili, da stekneš ono što imaju drugi, jer to izgleda sjajno, privlačno i dolično. Ali, možda je sreća za tebe nešto drugo, o čemu do sada nisi dublje razmišljala. Kako da saznaš šta je za tebe sreća? Seti se trenutaka kada si bila najsrećnija. Ushićena, detinje radosna, zadovoljna i ispunjena. Možda je to nešto jednostavno, nešto što ti izmiče, zato što ga previđaš i ne vrednuješ, jer si suviše zabrinuta i zauzeta oko jurenja snova koji nisu tvoji. Kad izdvojiš momenat istinske sreće koji imaš u iskustvu, opiši ga (zapiši na papiru, otkucaj na kompjuteru) koliko god umrš detaljno i podrobno. Opiši taj momenat u sadašnjem trenutku, kao da se dešava sada. Na taj način ćeš se lakše povezati sa onim što za tebe sreća stvarno jeste.

Pokušaj da shvatiš kako i zašto je sreća stvar izbora

Pošto ne možeš da menjaš ono što ne možeš da promeniš, prihvati nepromenljivo i nastoj da utičeš na ono što možeš – znaš već, to je tvoje ponašanje i tvoje reakcije u datoj situaciji. Način na koji posmatraš i shvataš stvari, širenje perspektive, otvaranje ka pozitivnosti koja postoji u tvom životu – sreća je stav, način razmišljanja, filozofija pozitivnosti – pažnja usmerena na dobre stvari. Ono na čemu držiš fokus, razvijaće se i rasti. Sreća je već prisutna u tvom životu – zapazi je i drži pažnju na tim sitnicama koje te raduju i ispunjavaju. Uključi svoju pažnju kao pojačivač sreće – i počećeš da primećuješ i pronalaziš više dobrih stvari koje te raduju i usrećuju.

Comments