Nomalno je da na prvom mestu stavljate posao i druge odgovornosti, ali nemojte zanemariti vežbanje. Nije potrebno da se nađu na prvom mestu na vašoj listi ‘to-do’ radnog dana ali ni na poslednjem. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, u cilju održavanja zdravlja i blagostanja, odraslima je potrebno najmanje 150 minuta umerenog aerobnog vežbanja nedeljno. To možete rasporediti na pet dana po 30 minuta dnevno. Ako vam je vreme zaokupljeno poslom i porodičnim životom, ubaciti u raspored i 30 minuta dnevno je izazov. Probajte jednu ili sve od sledećih rešenja kako da uklopite fitnes u svoj radni dan.

Podesite alarm ranije

Ako započnete dan ranije, imaćete veće šanse da postignete da odradite seriju jutarnjih vežbi pre odlaska na posao. Da li će to biti šetnja, trčanje, raniji čas fitnesa u teretani ili kod kuće, osećaćete se osveženi i spremni da se uhvatite u koštac sa svojim dnevnim zahtevima i zadacima.

jutarnje trcanje Kako da uklopite fitnes u vaš radni dan

Preporučujemo brzu šetnju ili trčanje u obližnjem parku

Upotrebite pauzu za ručak za vežbanje

Ovo može biti jednostavno kao šetnja, korišćenje fitnes centra ili kraća poseta teretane za vreme ručka. Ako više volite grupni trening razmislite o organizovanju sa svojim kolegama.

Preskočite lift, idite stepenicama

Ovo svako može da primeni ako živite ili radite u zgradi sa stepenicama. Koristite ih umesto pribegavanja liftu jer ne samo da će vam srce brze zalupati nego je to sjajna vežba za oblikovanje zadnjice.

Izvršavanje vežbi u sedećem položaju dok radite

Da li ste znali da možete da oblikujete svoju zadnjicu i trbušnjake da niko čak i ne shvati da vežbate? Izvršite izometrijske kontrakcije stiskanjem zadnjice i stomačnih mišića dok telefonirate ili radite na računaru. Počnite tako što ćete držati mišiće u kontrakciji 20 sekundi. Obavljajte ovo periodično tokom dana.

poslovan covek Kako da uklopite fitnes u vaš radni dan

Uspeh na svim poljima

Šetnja za isporuku poruka

Iako ne želite da stvorite naviku da šetate po kancelarijama za druženje, ako treba da prenesete poruku zašto ne prošetate i dostavite je lično a ne pozivanjem ili slanjem e-pošte. To vam omogućava da razmrdate noge.

Raspored kraćih vežbi za pauze

Ove vežbe ne zahtevaju mnogo prostora, promenu odeće niti ležanje na podu i mogu se vršiti relativno neupadljivo.

20 čučnjeva (ustajanje i ponovno sedanje u stolicu)

20 sklekova (tako što se naslonite na sto ili šalter umesto na pod)

20 krugova nogom (dok stojite ispružite jednu nogu i pravite krug)

20 zadnjih udaraca (tako da petom dotaknete zadnjicu)

Ponovite onoliko puta koliko možete u toku dana.

Izvor fotografija: fitsugar.com, stepbystep.com


Jovana Jovović studira novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije, piše kratke priče i beleži citate i omiljene delove iz knjiga koje čita. Možete ih pronaći na njenom blogu. Obožava Beograd, voli Novi Sad i uvek se vraća u Bar. Leto ne može da zamisli bez mora.

Comments