Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

1/2

Upravljati firmom, ili svojim životom, zahteva upravljačke sposobnosti, a jedna od najvažnijih je – upravljanje stresom. Ako si po ceo dan napeta, osećaš se iskidano na sve strane i dok radiš jednu stvar neprestano razmišljaš o svim ostalim koje tek treba da uradiš, nećeš biti dobra ni sebi, ni drugima. Prava šefica suočava se sa problemima, redom – jedan po jedan, drži se rasporeda koliko je god moguće, vrednuje svoje prioritete, ume da kaže NE stvarima koje je ometaju i sabotiraju, kao i da prihvati da je nešto urađeno korektno i da je to dovoljno (ne mora da bude savršeno). Evo šta treba da praktikuješ, da bi bila glavna u svom životu.

Izbroj do pet pre nego što reaguješ

Ponekad ćeš to jedino i moći da uradiš – da se sabereš, udahneš i izbrojiš do pet, pre nego što nešto kažeš ili uradiš. A ponekad ćeš moći da uzmeš pauzu desetak minuta i umesto da zapališ cigaru (što ljudi često rade kad se unervoze) izađeš na vazduh. Dovoljno je da obiđeš krug oko bloka – šetnja čini čuda za tvoju psihu – i da izluftiraš mozak od napetosti i loše energije, odnosno, da sprečiš sebe da reaguješ ishitreno i izbegneš probleme koje bi ta reakcija izazvala.

Seti se da dišeš

To je provetravanje iznutra – kad osetiš da si napeta, postani svesna gde se napetost sakuplja u tvom telu. Obrati pažnju na to kakav položaj tvoje telo zauzima i shvatićeš da verovatno sediš pogrbljeno, da ti je glava malo uvučena u ramena, i da zadržavaš dah. Ispravi se, udahni duboko i izdahni, diši i pri svakom izdahu opuštaj ramena. Istegni ruke iznad glave i iza leđa, napravi nekoliko laganih krugova glavom na jednu i na drugu stranu. Osim što će omogućiti kiseoniku da procirkuliše, ove radnje će ti skrenuti pažnju i dati tajm-aut tvom mozgu.

Reci NE

Ako grabiš svaku priliku da još malo zaradiš, da provedeš malo više vremena sa partnerom, da se dokažeš šefu, praktikuješ recept za preopterećenost i konstantan stres. Prihvataj samo prave prilike, one koje bude tvoju strast i inspiraciju i drži se svojih prioriteta – možda će se svi kojima kažeš NE buniti i biće malo razočarani, malo uvređeni, ali navići će i naučiće da poštuju tvoje odluke, tvoje vreme i tvoje granice.

Editors choice