Upravljati firmom, ili svojim životom, zahteva upravljačke sposobnosti, a jedna od najvažnijih je – upravljanje stresom. Ako si po ceo dan napeta, osećaš se iskidano na sve strane i dok radiš jednu stvar neprestano razmišljaš o svim ostalim koje tek treba da uradiš, nećeš biti dobra ni sebi, ni drugima. Prava šefica suočava se sa problemima, redom – jedan po jedan, drži se rasporeda koliko je god moguće, vrednuje svoje prioritete, ume da kaže NE stvarima koje je ometaju i sabotiraju, kao i da prihvati da je nešto urađeno korektno i da je to dovoljno (ne mora da bude savršeno). Evo šta treba da praktikuješ, da bi bila glavna u svom životu.

Izbroj do pet pre nego što reaguješ

Ponekad ćeš to jedino i moći da uradiš – da se sabereš, udahneš i izbrojiš do pet, pre nego što nešto kažeš ili uradiš. A ponekad ćeš moći da uzmeš pauzu desetak minuta i umesto da zapališ cigaru (što ljudi često rade kad se unervoze) izađeš na vazduh. Dovoljno je da obiđeš krug oko bloka – šetnja čini čuda za tvoju psihu – i da izluftiraš mozak od napetosti i loše energije, odnosno, da sprečiš sebe da reaguješ ishitreno i izbegneš probleme koje bi ta reakcija izazvala.

Seti se da dišeš

To je provetravanje iznutra – kad osetiš da si napeta, postani svesna gde se napetost sakuplja u tvom telu. Obrati pažnju na to kakav položaj tvoje telo zauzima i shvatićeš da verovatno sediš pogrbljeno, da ti je glava malo uvučena u ramena, i da zadržavaš dah. Ispravi se, udahni duboko i izdahni, diši i pri svakom izdahu opuštaj ramena. Istegni ruke iznad glave i iza leđa, napravi nekoliko laganih krugova glavom na jednu i na drugu stranu. Osim što će omogućiti kiseoniku da procirkuliše, ove radnje će ti skrenuti pažnju i dati tajm-aut tvom mozgu.

Reci NE

Ako grabiš svaku priliku da još malo zaradiš, da provedeš malo više vremena sa partnerom, da se dokažeš šefu, praktikuješ recept za preopterećenost i konstantan stres. Prihvataj samo prave prilike, one koje bude tvoju strast i inspiraciju i drži se svojih prioriteta – možda će se svi kojima kažeš NE buniti i biće malo razočarani, malo uvređeni, ali navići će i naučiće da poštuju tvoje odluke, tvoje vreme i tvoje granice.

Comments