Još si u prvoj mladosti, ali život već neko vreme nije bezbrižan – već si preuzela neke odgovornosti i smatraju te pametnom i razumnom devojkom, koja ume da vodi računa o sebi. Pa, to je najvažnije, da imaš bistru glavu na ramenima – ali jednako je važno i da je stalno upotrebljavaš. Nije lako biti odgovoran za sebe i svoj život, ali je dobar osećaj – donosi ti samopouzdanje, sposobnost da rešavaš probleme i da se oslanjaš sama na sebe. Evo nekih praktičnih saveta, kako da preuzmeš kontrolu nad svojim životom.

Napravi planove

Napravi mnogo planova – razmotri sve scenarije koji ti padnu na pamet, najbolje i najgore. Stvari u suštini idu onako kako idu i na najveći broj njih nemaš uticaja, ali dobro je da imaš neki okvir kad krenu da se zahuktavaju, da se ne bi osećala dezorijentisano. Tada možeš da kažeš sebi, dobro, to nije krenulo onako kako sam htela, ali i na to sam mislila – i da se lakše prilagodiš okolnostima i da se u njima snađeš.

Budi sebi na prvom mestu

U dvadesetim godinama možeš da budeš sebična i da ti to niko ne prebaci, jer uglavnom vodiš računa samo o sebi i imaš sva prava da radiš samo ono što tebi odgovara i što ti je od koristi. Ovo je vreme kad postavljaš temelje svoje budućnosti i dobro je da zapamtiš kako izgleda biti sebi na prvom mestu – jednom (kad prođe onaj deo životnog iskustva u kome su svi drugi bitiniji od tebe) trebaće ti da se toga setiš i da ponovo uspostaviš svoje granice za sopstvenu dobrobit.

Comments