Kada se zaposlite i počnete da radite u kancelariji, shvatićete koliko se to što ste mislili da se podrazumeva i stvari koje ste mislili da znate kako se rade, zapravo razlikuje od onoga što je u stvari slučaj. Biće vam potrebno malo vremena dok se ne priviknete na radnu atmosferu, ne naučite kako šta treba da se radi i dok vas kolege i šef ne zavole.

Ovi saveti će vam malo pomoći da se snađete i sprečiti da se loše predstavite svom nadređenom.

Kada završite projekat

Kada uradite ono što vam je nadređeni predvideo za taj dan, pitajte ga šta je sledeće. Neka on bude svestan da vi razmišljate o budućnosti. Pokažite da ste spremni za nove izazove i da se radujete novim projektima.

Kada vas šef kritikuje

Ukoliko nadređeni ističe vaše mane, a vi baš i niste osoba koja dobro reaguje na kritike, udahnite duboko pre nego što bilo šta kažete. Ukoliko se ne slažete, kažite da cenite i poštujete kritiku, uvažavate mišljenje, ali ipak mislite drugačije. Slobodno upitajte da vam kaže šta je to što bi voleo da promenite, šta je to na šta bi trebalo da poradite, te da ćete vi dati sve od sebe da te savete poslušate.

fff070e3cca1751f shutterstock 115791013.jpg.xxxlarge 2x Kako da vas šef zavoli

Kada ste pretrpani poslom

Ukoliko već imate posla preko glave, a vaš šef dolazi sa novim zahtevima, budite iskreni. Kažite mu šta tačno može da očekuje od vas te da ukoliko je najnoviji zadatak hitan, možda je bolje da ga prepusti nekom drugom, jer vi nećete moći da ga završite u skorije vreme.

Kada napravite grešku

Ukoliko ste nešto ozbiljno zabrljali, ne plašite se da pokucate na vrata kancelarije svog šefa, progutate knedlu i kažete šta nije u redu. Ne pokušavajte da sakrijete, ne trudite se da lažete, jer samo se možete još dublje uvući u probleme. Istina se pre ili kasnije sazna, zato je najpametnije da je odmah i sami kažete.


Lenka Gatić

Comments