Maske su, sa veoma validnim razlogom, postale deo naših svakodnevnih života. Nosimo ih kada smo u kancelarijama, kada smo u taksiju ili prevozu, kao i kada smo u bilo kom manjem ili većem zatvorenom prostoru. Naravno, sigurnost je uvek na prvom mestu, ali moramo priznati da nošenje maske po više sati dnevno u kontinuitetu nepovoljno utiče na kožu našeg lica, kao i na naše usne, koje usled maske postaju osetljivije i sklonije sušenju, groznicama ili slično… U svakom slučaju, ukoliko do sada niste razmišljali o ritualu nege usana – vreme je da počnete, a mi vam u nastavku otkrivamo kako da zaštitite i negujete svoje usne u narednom periodu – u kom će maske nastaviti da budu deo svačije svakodnevice.

Pažljivo odaberite masku koju ćete nositi

Ukoliko ne koristite standardnu KN95 masku koju možete naći u svim apotekama, već se odlučujete za masku od materijala koju ćete kupiti ili sami kreirati, veoma je važno da se odlučite za blag materijal od prirodnih vlakana. Nikako nemojte koristiti materijale koji u sebi sadrže poliester ili su klasična “sintetika”, već se odlučite za pamuk ili svilu, koji će biti najnežniji prema vašoj osetljivoj koži lica. Naravno, maske od tkanine je potrebno redovno prati, kako biste održavali higijenu na nivou i kako vaše lice ne bi dolazilo u dodir sa materijalom koji nije čist – što svakako nije dobra ideja.

Ostanite dobro hidrirani

Hidratacija je preporučljiva i van meseci u kojima se susrećemo sa globalnom pandemijom, ali u ovom periodu naročito je važno da ostanemo adekvatno hidrirani i da unosimo najmanje 2 litra vode na svakodnevnom nivou. Usled nošenja maske i spoljašnje zimske temperature iz naših usana izvlači se vlaga te one mogu postati suve i sklonije pucanju, što nikako ne želimo. Zato, hidrirajte se i održavajte nivo vode u svom organizmu na zavidnom nivou.

Comments