Svi znate da je raskid najmučniji period svake veze. Šta ja to pričam, to više i nije veza! A opet, to bezvezje pravi mnogo muka. Vi nećete, oni hoće, onda oni hoće, vi  nećete, onda se oboje sete sveg tog vremena provedenog zajedno (mesec dana, ako ste tinejdžer, godinu-dve ako ste student ili šest-sedam ako ste u “odmaklim” tridesetim). Onda ili pokušavate da je zaboravite uz izdašnu pomoć prijatelja, alkohola ili suza i gorčine, već po želji, uzrastu i polu.

I onda ste sami neko vreme i navikavate se na tu činjenicu. Onda vam nedostaju bivši, pa se vrtite u krug između “neću da ga/je čujem”, preko “samo drugari do”, raznih nepromišljenih odluka (bilo da ih zovete, pijani ili im mesite tortu za rođendan, pružate podršku i sl).

Pretpostavka je da ste se u jednom trenutku ratosiljali tih patrljaka stare veze i konačno ostali (relativno) sami i slobodni. Pa, to je stanje koje traje sekundu ili dve, jer već se osećate spremni da se zaljubite. Prilike su svuda (ne kukajte, prilike JESU svuda!) i vidite novu zvezdu na obzorju.

E, sad.

Ovde tekst naglo prestaje da bude zanimljiv za dame iz praktičnog ugla. Žene su mnogo veštije u praćenju, građenu i rušenju odnosa (sram te bilo, Vukodlače! – prim. Vamp.), pa im je lakše da narede novom i pomalo metiljavom dečku da zalupi vrata toj bivšoj kučki i rešen problem. Muški, ’em su bolećivi, ’em glupavi da počiste iza sebe, to stoji (Vampirice!!! – prim. Vuk.) Muškarcima koji vide da se bivši mota oko buduće uglavnom razgovor, odnosi i civilizovano ponašanje naglo padaju u drugi plan pred uzavrelom krvlju, mrakovima na očima i razmišljanju o tome koliku ekipu da okupi da sačeka i namlati bivšeg dragog.

Polako, polako, moji dragi vukodlaci. Dvadeset prvi vek je. A opet, ne možemo ići u ekstreme i ćutke prihvatati pravljenje trougla zato što vaša draga trpi bivšeg, a ovaj ne trpi vašu novu vezu. U ostalom, prizajte. Ima nečeg podlog, ali slatkog kad pogledate damu koja je ludo zaljubljena u vas i tog paćenika koji se trudi svim silama da je preotme. A ne može, i onda se kao plivač koga bura udara o stene vraća na pučinu sav krvav i poražen. A nemi pobednik ste vi, čvrsta stena muževnosti koja privlači devojku tajanstvenim ljubavnim silama.

Ali onda suparnik postaje drčan i prati vas, prilazi, zapodeva razgovor, čini sve ono što ste i vi radili samo ne gazeći tuđa stopala.

Postavlja se pitanje – zašto to radi? Možda ima neke neraščišćene račune? Možda hoće da se rastanu na bolji način? Možda želi drugu priliku? A možda ga vaša nova malena mami i šmeka se s njim vama iza leđa. Ne optužujem sve žene, ali dragi moji vukodlaci nemojte da padate na fore. Žene i pored toga što nas optužuju da smo prevaranti očas posla okrenu ćurak naopako koristeći našu prirodnu glupost i slepilo za međuljudske odnose. Muškarci naprosto nemaju nos za to ko koga vara. Zato i jesu ili potpuni rogonje ili potpuni ljubomorni nasilinci. Ali, nemojmo naglo zaključivati.

Bivši se pojave, pa izblede kao utvare. Osim ako mu niste “skinuli” žensku, svaki mužjak će instintkivno da se povuče posle izvesnog vremena. Osim toga ima i on alkohol i prijatelje, pa će naučiti da se skine sa vaše izabranice. Imajte na umu i to kakav je vaš status. Počeli ste da se zabavljate, prošlo je tek nekoliko nedelja. Biviši jeste bivši ali ima duži staž kod nje. Vi jeste nova velika ljubav, ali ste novajlija. Ukoliko počnete da se koristite nasiljem ili da preuzimate kontrolu, žena će vas s pravom smatrati za gorilu i eto je u naručju bivšeg.

Ostanite mirni i čekajte razvoj situacije. Zamislite da ste nindža ili izbacivač iz kluba. Samo klimajte glavom, govorite tiho i spremajte se za trenutak kad, pupupu, zlunetrebalo, morate da uskočite i odbranite damu. Dakle, ako se bivši par raspravlja, sparinguje rečima, ujeda ili se dernjaju jedno na drugo, ostanite po strani (osim ako vas dama ne pozove da intervenišete). No, ako se dogodi da hoće da se počupaju, naravno zaštitite dragu, pobogu.

vitez Kako iskulirati njenog bivšeg

Budite vitez svojoj dami, ali nemojte da se bijete, nismo u srednjem veku

Evo nekoliko praktičnih saveta u tom smislu.

Zamislićemo da sedite na nekom lepom mestu spremni za romantičnu večeru. I onda dolazi bivši. Prilazi stolu (možda i seda) i zapodeva razgovor.

Ne primajte se

Polako, momčino, kuliraj. Ne shvataj to kao povlačenje nego kao stratešku zamisao. Pusti da kažu šta imaju. Ukoliko se sad umešaš to bi bilo grubo i nepotrebno. Osim toga, može da bude i smešno. Čekajte trenutak da se razgovor privede kraju. Ako ga vaša dama zamoli da ode, a on to ne učini imate pravo da se umešate. Budite ljubazni, ali postojani i zamolite ga da ne izaziva nevolje. Dakle, tek kada se njihov dijalog okonča, možete da intervenišete.

Ne izazivajte ga

Nije lako odoleti izazovu da pecnete njenog bivšeg. Nije lako otrpeti izazovu da skočite preko stola i pokažete mu jedan ili dva trika s pesnicama, posebno ako vas začikava. Nije lako ostati ćutljiv i ne upustiti se u prepirku. Ali pomislite. Počnete da se tučete ili vređate ili prepirete. Gubite po definiciji. Bilo da ste pobedili u tom okršaju ili ostavili protivnika u fronclama, dama može da vas odbaci (s pravom) kao nasilnu budalu ili da se sažali na bivšeg i ode s njim da mu krpi rascvetali nos. Setite se, nindža! Miran i čeka razvoj situacije.

Ne povlačite se

Ako bivši dođe, najgore što možete da uradite jeste da se povučete. Ženama to daje znak da ste slabić, da ste podvili rep i otišli. Mani ti to što će ona da kaže da joj se to dopalo jer si baš ispao civilizovan, znak slabosti je znak slabosti, to je biologija. Nema ništa loše u tome da ostanete postrani i ćutljivi, ali da napustite sto zato što je bivši došao, naprosto je gruba greška. Utiče i na vaše samopouzdanje. Ako već imaju nešto tajno da pričaju, što ne bi trebalo da je slučaj, neka ga ona odvede negde i nek proćaskaju minut-dva. To jeste čudno ponašanje i veoma sumnjivo, ali ako se dama odlučuje da ostane bez vaše zaštite, neka joj bude.

Ne tucite se

Ne mislim samo na fizički obračun. Naravno da je 21. vek i ne bi trebalo da vam pada na pamet da zaista potegnete nasilje. Ipak, zaboravite na agresivnost svakog drugog tipa. Ne vičite na njenog bivšeg, ne vređajte ga, ne peckajte ga, ne zadirkujte, ne streljajte pogledom. Jeste, on je džukela i kvari vam veče i svinja je, nosilac raznih veneričnih oboljenja, ali – sranje se dešava tu i tamo. Budi muško i nauči da prihvatiš sve što ti život servira. Upamti, taj bivši je specijalnost tvoje sadašnje. Ona bi trebalo da zna kako da ga se brzo reši. Ako neće, onda se ti gledaj da se brzo rešiš nje. Žena koja ne može da otera bivšeg, zapravo neće da ga otera, a to je tema drugog članka. Dakle, bez agresije.

Pripremi se da odbraniš dragu

Nikad se ne zna. Možda su oboje histerični, možda su oboje nasilni. Možda je on samo naizgled miran, a samo gleda da zvekne tebe ili nju. Ne budi paranoičan, ali budi pripremljen. Gledaj mu u šake i vidi šta se dešava, prati mu oči, ako ti deluje da može biti nasilja. U slučaju da se stvar zaoštrava nemoj da si mamlaz i da potežeš prvi. Ne gađaj ga pikslom i slično. Priđi blizu. Što bliže priđeš manji su izgledi da će doći do nasilja, a čak i ako ostane sve na pičkaranju, neko će sa strane da priđe i interveniše. Malo gurkanja se lako zaboravi, krvav nos malo teže. Osim toga sva je prilika da, ma koliko njen bivši bio lud, reaguje instinktivno i povuče se od mužjaka koji je odlučan da odbrani dragu. Najgore što može da vam se desi jeste da psihopata udari vašu devojku ili da pobegnete. Budite spremni.

Budite bolji čovek

Bez obzira na to šta se dogodi, zadatak je da na kraju ispadnete bolji muškarac. Žena mora da oseti da ste joj bili pri ruci, da je mogla da se pouzda u vas. Da niste nekontrolisani, ali da ste bili spremni da je zaštitite. Dakle, nema povlačenja, nema ishitrenosti. Odmerite dobro kad je granica pređena. Ukoliko je bivši zivka na mobilni, ponudite dami da vi razgovarate sa tom budalom. Ali nemojte otimati telefon devojci i psovati bivšeg, naravno. Zapamtite, osim što ste ninžda, morate biti i vitez.

Šta dalje?

Jedan ili dva incidenta mogu biti slučajnost preko koje ste voljni da pređete. No, ako se napast ponovi. Osim ako taj bivši nije psihopata, dužnost je vaše drage da to saseče u korenu. Ako mala neće da ga se ratosilja, gledajte da se izvučete iz takvog odnosa. Žene koje vuku za sobom šleper “prijatelja” i bivših ljubavnika, nisu spremne da budu vaše. S druge strane, vaša dužnost je da raščistite svoju štalu od bivših  i “prijateljica”. Fer plej.

Ukoliko niste spremni da se upuštate u celu tu frku oko te devojke, razmislite da li vam je uopšte stalo do nje. Možda niste spremni da ukrstite koplja sa njenim bivšim? Šta god da je razlog, nekad je bolje da se okanete devojke koja još nije raščistila u glavi da li je singl ili je još u vezi.

No, ukoliko ona vas voli i vi nju volite, ona zaista želi da se reši bivšeg koji jeste psihopata, onda je vreme da se zajedno sa dragom pripremite za obračun, a to je već neka druga priča…


Vukodlak i vampirica su par iz snova koji se juri po krovovima velegrada posmatrajući vas dok spavate ili divljate po klubovima. Oslanjaju se na svoje super-moći i s obzirom na to da su zveri, baš ih briga – sve će vam kazati u lice!

Comments