Izaberi ovu BOJU ako želiš da deluješ SAMOUVERENO i COOL!

Samo za prave HEDONISTE: Kako da napraviš najbolju KAFU ikad!

#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Kako izabrati pravi objektiv: Kupio sam DSLR i šta sad?

Kako izabrati pravi objektiv: Kupio sam DSLR i šta sad?

Počinjete da fotogafišete sve i svašta i prve fotografije su odlične, presrećni ste. Posle izvesnog vremena, sretnete prijatelja i pohvalite mu se da ste postali zagrizeni ljubitelj fotografije. Međutim, ispostavi se da i on ima isti fotoaparat kao i vi, ali su njegove fotografije nekako drugačije. Prvi put se zapitate: “Kako to? Pa mi koristimo isti fotoaparat?”

Fotografije koje prave DSLR fotoaparati se često drastično razlikuje. Razlog za ponekad evidentne razlike leži u tipu objektiva koji koristite. Ovde ne govorimo nužno o razlici u kvalitetu, već o razlici u doživljaju koji će pojedina fotografija ostaviti na posmatrača.

Kako za strastvenog fotografa dobra fotografija nema cenu, za vas smo ispitivali razliku između pojedinih objektiva, te kako da odaberete pravi objektiv za fotografisanje kako biste preneli atmosferu baš onako kako ste zamislili.

Kako bismo što bolje istražili mogućnosti koje pružaju pojedini objektivi, posetili smo “O’Neill Shoreditch Showdown”, takmičenje u akrobatskoj vožnji skija i snowboard-a u istočnom Londonu. Grupa od 24 momka predstavila nam je svoje umeće u ovoj disciplini spuštajući se niz stepenice i gelendere, preskačući telefonsku govornicu i autobusku stanicu, namenski tu postavljene kako bi upotpunile sliku urbanog Londona.

Koristili smo tri tipa NIKKOR objektiva i to zum, širokougaone i portretne, kao i najnoviji Nikon D-SLR, model D5300. Želeli smo da uhvatimo pokret, atmosferu i emocije ovih neustrašivih momaka. Naći se u ulozi sportskog fotografa bar na jedan dan predstavlja izazov koji bi svaki amater i zaljubljenik u fotografiju vrlo rado prihvatio. U izboru objektiva i kada da ih upotrebimo, pomogao nam je čuveni višestruko nagrađivani britanski fotograf i Nikon ambasador Mark Pain.

Nikon D5300 Kako izabrati pravi objektiv: Kupio sam DSLR i šta sad?

ZOOM objektivi – uhvati pokret

Jedan od ključnih Markovih saveta je bio da odložimo fotoaparat i provedemo desetak minuta samo posmatrajući takmičare u akciji, kako bi uočili tačan momenat kada da napravimo dobru fotografiju. Ako scenu posmatrate samo kroz tražilo, može se desiti da izostavite interesantne delove kadra.

Kako biste što bolje uhvatili pokret, potrebno je da fotografišete sa izvesne udaljenosti. Idealan objektiv za ovaj posao je NIKKOR DX 55-300mm koji pokriva objekte u blizini, ali i one koji su udaljeni, stavljajući fokus na same takmičare. Isti efekat smo postigli i sa NIKKOR DX 18-300mm, stavljajući akciju i naše takmičare u prvi plan.

Nikkor 18 300mm Kako izabrati pravi objektiv: Kupio sam DSLR i šta sad?

Objektivi sa velikim zumom su nam omogućili da uslikamo akciju od koje zastaje dah i ovekovečimo pokrete mladih akrobata i sve to sa sigurne udaljenosti. Kako je padalo veče, tako su porasle potrebe da koristimo veće ISO vrednosti, pa je u ovim momentima do izražaja došao i najnoviji Nikon D5300 koji je dao odlične rezultate i pri veoma visokim ISO vrednostima.

Širokougaoni objektivi – prenesite atmosferu

U želji da napravimo profesionalne pejzažne fotografije čitavog događaja, a u trenutku kada je dan lagano prelazio u noć, prešli smo na širokougaone objektive. Jedan od saveta koji nam je dao Mark Pain je upravo bio da pejzaž fotografišemo pri kraju dana, u mometima kada je svetlo mnogo dramatičnije. Za tu namenu koristili smo dobro poznate NIKKOR DX 10-24mm, NIKKOR DX 12-24mm, kao i atraktivni NIKKOR 10.5mm f2.8, koji su fantastično preneli atmosferu sa ovog događaja.

Nikkor 12 24mm Kako izabrati pravi objektiv: Kupio sam DSLR i šta sad?

Uz savete koje nam je početkom dana podelio Mark, uspeli smo da napravimo čitav niz fotografija koje su ispale zaista zadivljujuće uz pomoć ovih objektiva. Pravilo 2/3 – 1/3 prilikom kadriranja nam pomaže da fotografije dobiju na dinamici, tačnije da izbegnemo da se horizont nađe u sredini fotografije. U uslovima slabog osvetljenja, stativ je svakako poželjan, ali u našem slučaju je najnoviji model D5300 pokazao svoju punu snagu pri veoma visokim ISO vrednostima.

Portretni objektivi

Kako je noć polako padala, na red su došli objektivi koji u takvim uslovima prave savršene fotografije. Objektiv NIKKOR DX 35mm f1.8 pruža veliki otvor blende, pa velika količina svetlosti pada na senzor i samim tim omogućava da takmičari budu u prvom planu u odnosu na okruženje. Ukoliko želite da budete kreativni i želite dobre noćne fotografije, pored pomenutog objektiva, takođe kao odličan izbor za ovu priliku pokazao se i NIKKOR 50mm f/1.8G. Jedina dilema koju smo ovde mogli da imamo jeste da li želimo da naše takmičare fotografišemo uz pozadinsko okruženje ili da ih izolujemo? Za slučaj kada smo želeli da izolujemo takmičare koristili smo NIKKOR 50mm f/1.8G, a za prikaz uz pozadinsko okruženje NIKKOR DX 35mm f1.8 – kako bi kadar bio širi.

Nikkor 50mm Kako izabrati pravi objektiv: Kupio sam DSLR i šta sad?

Fotografije prenose emocije, a raznovrsna foto-oprema nam omogućava da se što bolje izrazimo i sopstveni doživljaj prenesemo na fotografiju baš onako kako želimo. Kroz ovaj kratak kurs fotografije, namenjen pre svega amaterima i početnicima, uvideli smo kako jedan ista scena može biti drugačije predstavljena u zavisnoti od objektiva koji se koristi. U datom trenutku, sa pravim objektivom i uz malo vežbanja čak i amateri mogu zakoračiti u svet profesionalne fotografije.

Ako vas fotografija kao umetnost fascinira i inspiriše, a do sada niste imali priliku da zakoračite u ovaj uzbudljiv i inspirativan svet, nadamo se da ćete posle naše priče napraviti izbor objektiva koji će najbolje odgovarati vašim ambicijama i potrebama.

Editors choice