Možda vam se to nikada nije dešavalo i uvek ste mogli da se oslonite na svoju stabilnost, naročito u kriznim trenucima, kad svi oko vas paniče i gube glavu. Međutim, napad panike može da se desi bez ikakvog upozorenja i bez ikakvog vidljivog okidača i spada u grupu anksioznih poremećaja.

Ukoliko je to nešto novo za vas, utoliko bolje da što pre shvatite šta vam se događa – anksioznost (sa ili bez napada panike) može da se pojavi kao posledica dugotrajne izloženosti stresu, kao i u osetljivim periodima života (odlazak ili gubitak drage osobe, rođenje deteta, predklimakterične tegobe i menopauza…) i trebaće vam neko vreme da prihvatite da ne možete uvek da se oslonite na sebe, da ne treba da verujete svim svojim mislima i osećanjima i da se nekako snađete u novim, vanrednim uslovima perioda kroz koji prolazite.

tonik U0wwiY6nRGA unsplash e1593169173791 Kako izaći na kraj sa napadima panike

Svakako posmatrajte to što vam se dešava kao nešto što vam se dešava sada, što verovatno ima svoj uzrok, kao i način da se ublaži i podnese i što će u nekom trenutku proći i ostati iza vas. To je ono što ne znate kad vam se prvi put desi napad panike, ali što možete da naučite i savladate. Prvi put suočeni sa paničnom krizom, ljudi obično završe u službi hitne pomoći, sa uputom za pregled kod kardiologa, kojim se utvrđuje da nema organskih problema, a tada se preporučuje poseta psihijatru ili nekom drugom terapeutu. Svakako je korisno potražiti pomoć stručnjaka, a dosta toga možete i sami za sebe da učinite, kad jednom prihvatite da su napadi panike ono što vam se događa, odnosno, da su vaši problemi psihičke prirode.

Ne verujte svojim mislima i osećanjima

Napad panike vam sužava svest – nameću vam se morbidne misli, strahovi i užasi i ne možete da ostanete pribrani. Ali kad osetite da vas “drma” možete da se setite da ćete se uskoro strašno uplašiti, da ćete biti ubeđeni da ćete umreti ili da će se nešto strašno desiti nekome koga volite. A tada se setite i da te misli nisu istinite, one idu u paketu sa anksioznošću i panikom – do sada se ništa od tih crnih slutnji nije ostvarilo, pa neće ni sada. Čim učinite napor da napravite svestan otklon, da se ne predate i ne podlegnete crnim mislima, moći ćete donekle da kontrolišete, odnosno, da ublažite ono što vam se događa.

Comments