Prebacili ste tridesetu, još uvek ste u usponu svojih moći i postignuća, još uvek je sve pred vama. Vodite aktivan društveni život, radite na sebi, razmišljate pozitivno. Slobodni ste i nezavisni, ali, sami. Solo. Singl. Ljubavna iskustva su za vama, a iako se trudite da ostanete otvoreni za sve što dolazi i da gajite pozitivna očekivanja, taj singl momenat vas steže i žulja, kao najlepše cipele koje obožavate, i uporno ih nosite trpeći stezanje i žuljanje, u nadi da ćete ih razgaziti i da će jednom postati udobne.

Zdrava žena u tridesetim godinama voli muškarce, voli seks, voli ljubav. I pokušava da praktikuje to što voli, ali, ukoliko joj veze ne uspevaju, gomilaju se “varijante” i “šeme” koje podrivaju samopoštovanje, a sa njim i ljubav prema muškarcima i svemu onom što se može sa njima razmeniti i podeliti.

To iskustvo soliranja (jer, šeme se ne računaju), stvara talog u vama – ogorčenje i bes, usmeren delom na te muškarce, što im izgleda uvek nešto fali, delom na sebe, što dozvoljavate sebi uplitanje sa faličnima.

Ne krivite vi nikoga – živite u društvu koje je još uvek snažno patrijarhalno, a u onom delu gde se emancipuje, najbolje uspeva homoseksualna orijentacija, čiji se lobi aktivno bori za manjinska – ljudska – prava.

 A ko zastupa heteroseksualne singl žene, članice kluba 30 +, kojim niko ne predsedava, ne skuplja članarinu, ne organizuje tribine i ne vodi ih na izlete? Vi. I još dve, tri, vaše prijateljice. U vašem bloku. U sledećem, postoji još jedna aktivna, mlada žena, zabrinuta nad svojim životom, zapitana da li zapravo, mora da bira između privatnog i društvenog života i karijere. Da li će “ostati neudata” i “bez kučeta i mačeta”, ako ne pristane da spusti svoje standarde i skrasi se sa prvim koji naiđe, prihvatajući i hendlujući svu mušku faličnost koja joj se već smučila za ceo život…

Svi smo žrtve vaspitanja, kalupa, uslovljavanja, ispunjavanja očekivanja – ili otimanja od svega toga. Ukoliko ste do tridesete došli kao buntovnik, razbijač tabua i terminator predrasuda, verovatno ste (nedavno) shvatili da ste upali u drugi šablon, suprotan ovom prvom i da bunt i otpor ne mougu da budu način života zrele, slobodne i nezavisne žene. Barem ne onaj način koji vodi ka ispunjenosti srca i miru u duši.

Comments