Da li da počnem ovako: Senna je legenda. Tri puta je  bio šampion Formule 1, a 41 put pobednik trke. Ne, nekako nije dovoljno. Jedna njegova misao mi se sve vreme mota po glavi: Sačinjeni smo od emocija i svi ih tražimo,  ali pitanje je na koji način ih doživljavamo. Samo jedna stvar, možda jedina stvar koju vam  formula pruža, jeste osećaj da ste uvek izloženi opasnosti.

Strahovita posvećenost i volja da ide do samog kraja stvorili su od Ajrtona Sene de Silve jednog od najvećih vozača svih vremena. Genije – jer niko nije mogao da vozi kao on, fanatik zbog maksimalne posvećenosti i angažovanosti, žrtva zbog napada kolega Prosta i Pikea i nesrećnik jer je poginuo u trenutku kada se borio za bezbednost Formule 1.

Rodjen je 21. marta 1960. u Sao Paolu kao sin bogatog veleposednika. Na ulici, Ajrton je bio dečak sa najskupljim i najlepšim  igračkama. Ovako ga se seća drugarica iz detinjstva: Bio je mnogo sladak. Jako fino dete, druga deca su želela da ga iskoriste i naprave budalu od njega. Ono što bi mu druga deca naredila, on bi poslušao. Pitali su ga da im pozajmi  igračke, Ajrton im je dao sve, potom seo na trotoar i gledao ih kako se igraju njegovim stvarima. Ali kada je taj isti klinja prvi put seo u karting, njegova ljubaznost je nestala i tako će ostati narednih trideset godina.

Njegov  komšija Žoao Alberto se seća dana kada je Ajrton prvi put seo u go-kart koji mu je napravio otac: Bilo je neverovatno! Imao je samo četiri godine. Svi u ulici su videli kako je upravljao njime. Impresionirao je sve svojim načinom vožnje. Kasnije, svakog vikenda i svakog praznika Ajrtonov otac Milton Sena vodio je Ajrtona i još nekoliko klinaca na bezbednije mesto da se trkaju. Alberto se seća: Bilo je nemoguće! Imao sam 12 godina i nisam mogao da vozim kao Ajrton, a on je imao šest!

ayrton senna da silva 1982 Kako je Senna postao legenda

1982.

1968. godine desilo se nešto što će prvo izazvati strah, a nekoliko godina kasnije veliku sreću. Za vreme jednog vikenda na priobalju Sao Paola, Ajrtona  je privela policija jer je vozio očev auto. Bio je toliko mali da je policajac mislio da auto ide sam. Još jedna avantura desila se dve godine kasnije. Njegove komšije, osamnaestogodišnji Norberto Lima i njegova sestra Vera, često su vodili Ajrtona da se vozi sa njima, naravno bez znanja njegovih roditelja. Davali su mu da vozi, ali je jedva mogao da pipne pedale. Stavili smo mu jastuk ispod zadnjice kako bi bolje vozio, seća se Vera. Voleo je to! Nikad se ništa loše nije desilo, bio je jako pažljiv; mali, ali odgovoran i svestan gde se  nalazi. 1993. godine Vera je šetala Sao Paolom sa svojim dvanaestogodišnjim sinom, kada je pored njih u svom Mercedesu stao tada već trostruki šampion sveta. Pozvao ih je da uđu u auto. Svoju zahvalnost za to što mu je dozvolila da vozi pre dvadeset godina Ajrton je uzvratio kada je pustio njenog sina da vozi njegov auto.

U devetoj godini dobio je pravi karting, raketu, sa motorom od 100cc koji je mogao da juri više od 100km/h. Ubili su mi sina! Tako se njegov otac seća velikog straha koji je pretrpeo na prvoj trci. Ajrton je štitio prvo mesto, bila je to prijateljska trka, ali se u jednom trenutku dogodio kontakt i on i njegov karting nestali su u oblaku dima i prašine. I pre trke Milton Sena se bojao tog takmičarskog naboja koji je lebdeo u vazduhu. Ali kada je Ajrton ‘”uzeo” pol poziciju, srce je htelo da iskoči. Dobio je prvo mesto pukom srećom, jer su se pozicije delile lutrijom. Bila mu je to prva pol pozicija u životu! U panici, Milton je odlučio da se Ajrton neće trkati: Sve sam pokušao da to sprečim, čak sam mu i karting oduzeo! Ali je njegova želja bila  toliko snažna da sam popustio, pod uslovom da preda prvo mesto i krene kao poslednji. Naravno, odbio je. Sena ne samo da je krenuo prvi već je to mesto čuvao 35 krugova, dok su mu za vratom bili mnogo stariji momci – neki su imali 15, 18, čak i 20 godina. Kada je ostalo još samo pet krugova do kraja, dogodila se nezgoda. Kada sam dotrčao do njega, on je već izašao iz kartinga, skinuo kacigu, i mrštio se liku koji ga je izgurao, priseća se Milton. Sa 17 godina osvojio je prvenstvo Južne Amerike. Na svetskom takmičenju u Belgiji 1980. godine jedan jedanaestogodišnji Nemac nije mogao da odvoji pogled od vozača koji je završio kao drugi. Odmah sam obratio pažnju na jednog od vozača, njegov stil je bio drugačiji. Videlo se da je poseban, a imao je lošu opremu. Sećam se da sam pitao nekog kako se zove, odgovorili su mi – Ajrton Sena. Bio je to Majkl Šumaher.

Prvu devojku imao je kao tinejdžer. Bila je to prelepa smeđokosa Rosanjela, njegov drugar Alfredo ih je upoznao, a veza je trajala godinu dana. Međutim, ona nije imala baš lep utisak o njemu kada su se upoznali. Jednom je rekla Alfredu : Koji klempa! Zar nisi mogao nekog boljeg da mi nađeš!? Alfredo se seća da joj narednog dana kada su se malo bolje upoznali, a naročito kada je videla gde Ajrton živi, više nisu bile bitne njegove uši.

senna legend Kako je Senna postao legenda

Veliki broj devojaka je prošao kroz njegov život do 1981. godine. Te godine roditelji su mu dozvolili da se trka u formuli Ford 1600 u Engleskoj.  Međutim, sreće Lilijan, drugaricu iz detinjstva i zaljubljuje se. Ona je bila pred udajom, ali zbog Sene vraća verenički prsten. Bila je  nevina, a Ajrton je oduvek želeo da oženi devicu i posle seksa u motelu rekao joj je: Ako odem u Englesku da se trkam i vratim se ovde, ti ćeš biti udata za drugog. Pa, da li bi se udala za mene? Venčali su se u Brazilu, a  potom odleteli u Njujork  na medeni mesec. Odlazak u Englesku bio je to nagla promena  za Lilijan – smetalo joj je englesko sivilo, kraj pun matoraca, mali travnjak ispred kuće, hladnoća i beda. Sve to je vodilo ka njenom povratku u Brazil, posle koga se više nisu čuli.

Kada je osvojio RAC (Royal Automobile Club) za tim Van Diemen, mislio je da je to najveći uspeh koji može da postigne. Roditelji su ga pritiskali da dođe kući i nastavi porodični posao, što je i učinio. Pre odlaska stigla je ponuda od £10,000 u Formuli Ford 2000. Prihvatio je ponudu i vratio se u Englesku. Silva je bilo često prezime, te se odlučio da uzme majčino – Sena. Pod tim prezimenom 1982. godine osvaja englesku i evropsku Formulu 2000. Naredne godine vozi Formulu 3 za West Surrey Racing team. Dominirao je polovinu sezone, ali mu Martin Brindl iz Jordan Racing-a kvari ritam. Sena osvaja titulu posle strašne bitke na poslednjoj trci sezone u Trukstonu. Brindl je izjavio: On je neverovatan! Kao da ima šesto čulo, znao je gde je prijanjanje ne posle, nego pre krivine! Sve to je privuklo poglede timova iz F1. Vozio je testove za McLaren, Williams, BrabhamToleman. U McLaren-u su već bili Lauda i Prost. A evo kako je prošao test za Williams: Ajrton je seo u bolid sa Cosworth mašinom od 600KS i trebalo mu je 10 krugova da izjednači vreme sa tadašnjim test vozačem tima, a prvi put je seo u F1 auto! Frenk Vilijams je izjavio da oni ne primaju mlade i neiskusne vozače, zbog čega se gorko pokajao. Čekalo ga je mesto drugog vozača u Brabham-u. Berni Eklston ga ja želeo, ali je Pike, prvi vozač, pored sebe hteo Roberta Morena, dok je glavni sponzor Parmalat želeo italijanskog vozača. Toleman je ostao – Sena je zamenio Dereka Vorvika, a kolega mu je postao Džoni Sekoto.  Malo pre ulaska u F1, Sena nalazi utočište u Portugalu jer je sličan Brazilu, istog jezika i hrane, i pun lepih žena kakve su u njegovoj domovini.

3491833604 7c4243e15d z Kako je Senna postao legenda

Takmičenje F1 počinje 1984. godine. Svoj prvi nastup završio je u osmom krugu jer je bolid stao zbog kvara. Druga trka je, rezultatski gledano, bila bolja – bio je sedmi. Svi su pritrčali da čestitaju, ali sve što je Sena rekao bilo je: Vodite me u bolnicu!
Dok su šefovi i inženjeri tima pritrčali, Sena je već pao u nesvest. Dehidrirao je, mišići su mu se ukočili i doktori su mu dali valijum. Dva sata kasnije i dalje nije mogao da hoda sam. Samo sam želeo da završim trku, objasnio je. Tada je video razliku između pola sata u F3 i dva sata u F1. Morao je da trenira i da ojača. Sena je to ozbiljno shvatio. Želja da pobedi bila je uvek par krugova ispred njegovog tela.

Trka u Monaku. Sena nije poznavao stazu, a na treningu je vozio sporo, kao da je upijao svaki detalj staze. Potom je usledio stvarno brz krug, koji je prevazišao očekivanja tima. Seća se da je nekoliko puta dodirnuo ogradu. U nedelju je počela prava oluja. Michellin je dao isti set guma McLaren-u i malenom Toleman-u. Ajrton je startovao je trinaesti i u devetnaestom krugu prestigao Laudu. Jurio je Prosta i, kako bolid nije bio precizan, odlučio je da vozi samo po zvuku motora. U 36. krugu obišao je i Prosta, koji je imao problema sa kočnicama, i dao znak da se zaustavi trka, kao i Ron Denis. Trka je prekinuta sedam krugova pre kraja. Pričalo se kako je trka prekinuta da mladi vozač iz malog tima ne bi pobedio Prosta u McLaren-u. Sezonu je završio sa 13 poena.

Bio je to savršen Božić te 1984. godine. Potpisao je ugovor sa JPS Lotus timom za sezonu 1985, i vratio se kući brazilskom letu. Međutim, nešto nije bilo u redu. Osećao je kako ne može da kontroliše desnu stranu lica, a desno oko mu se drastično smanjilo i bolelo je. Doživeo je šlog! Bio je slomljen, nije hteo da izlazi i pao je u duboku depresiju. Mislio je da je paraliza lica povezana sa intezivnim seksualnim životom u Portugalu i počeo je da pije gomilu lekova. Javio se Piteru Voru, svom novom šefu, i rekao mu: Imam problem. Nije ništa ozbiljno, ali sam siguran da ćeš primetiti. Lice mi je paralizovano, ali mislim da to neće uticati na moju vožnju. To upozorenje nije pomoglo, čovek je bio šokiran kad ga je video, posebno zbog toga što je sledilo slikanje, i promocija bolida. Ti si lud! Ne mogu ovakav da se slikam!Kako to misliš, “ne mogu”? Moraš!

Paraliza se pogoršala zbog temperature u bolidu. Vratio se sa testova u Brazil, slomljen. Lagano je krenuo u program posebnih vežbi koje mu je trener preporučio. Naporan rad, usmeravanje energije i meditacija vratili su osmeh na njegovo lice. U sezonama 1985. i 1986. timu Lotus-Renault doneo je četiri pobede i 15 pol pozicija. Camel Lotus Honda je ime novog tima i 1987. rezultat je: dve pobede i treće mesto u šampionatu. Ron Denis, čovek koji je rekao da “nikada neće raditi sa tim arogantnim mladićem”, sastavio je ugovor po kome će Sena postati McLaren-ov vozač ako Honda bude dobavljač agregata.

Koja je tajna njegovog uspeha? Razmišljam. Memorišem ceo krug. Pamtim kako su se ponašale gume, pamtim rotaciju motora, prijanjanje na određenim delovima staze. Potom se obratim mehaničarima i kažem šta treba da se promeni. Zatim sednem u auto, ćutim i čekam sledeći krug.

Sena nije imao puno prijatelja u Evropi. Bio je usamljen i svakodnevo se čuo sa porodicom i prijateljima u Brazilu. Njegova majka došla je na ideju da Junior, njegov drugar iz detinjstva, dođe da mu pomogne, rentira kola, vodi računa o avionskim kartama, hotelima. Prisustvo Juniora u F1 je razlog zbog kog Sena i Pike više nikada neće biti prijatelji. Pike i Prost  su krenuli da govore o odnosu ove dvojice pred ostalim vozačima i šefovima timova. Mnogi su se pitali kakav je Senin seksualni život. Vrhunac je bio u hotelu 1987. godine kada su Pike i Prost hteli da plate sobarici da vidi da li je u sobi sa Senom Junior ili neka devojka. Junior je dobio otkaz zbog priča o homoseksualnoj vezi između njih dvojice.

1988. godine, Sena je seo u bolid McLaren-a, osvojio šampionat i ponovo se oženio. Bila je to godina čistog uspeha. Period u McLaren-u ostao je upamćen po ratu između njega i  kolege Prosta, kako na stazi tako i van nje. Prost je te 1989. uzeo titulu, Sena je bio drugi. Naredne godine domirao je celu sezonu sa šest pobeda, dva druga i tri treća mesta. Međutim, posle dvostruke pobede Scuderia Ferrari tima u Španiji, razlika između njega i Prosta pala je na 11 poena. Konačna trka bila je u Japanu. Sena je startovao prvi, na prljavijem delu staze, dok je Prost bolje startovao u svom Ferrari-ju. Na prvom skretanju, Sena je agresivno zadržao svoj pravac kretanja, Prost je pokušao da skrene ispred ali ga je Sena zakucao u zadnji točak brzinom od 270km/h. Obojica su izleteli, a Sena je postao šampion po drugi put.

19900225MRP063 Kako je Senna postao legenda

Naredne sezone Ajrton je imao lak posao. Treća titula bila je u džepu. Nova godina i nova sezona u McLaren-u nisu bile plodne. Williams je imao mnogo konkurentniji auto, ni Hondin V12 agregat nije pomogao u borbi. Ta godina ostaće upamćena po udesu koji se desio Eriku Tomašu na kvalifikacijama za VN Belgije. Sena je bio iza Tomaša i ugrozio svoju bezbednost i život da bi mu pomogao da izađe iz rasturenog bolida. Sena je zauzeo četvrto mesto te sezone, iza Mensela, Patrezea i mladog Šumahera. Nije imao ugovor za narednu sezonu. Mesto pored Prosta u Williams-u je bilo slobodno, ali je Prost potpisao ugovor u kome je pisalo da će voziti samo ako mu kolega nije on – Sena. Ajrton je čak predložio Williams-u da vozi celu sezonu bez plate! Njegov odlazak iz tima bio je neminovan, bolid nije bio konkurentan, a i Honda je napustila takmičenje.

Poslednja godina Ajrtona Sene bila je 1994. Prelazi u Rothmans Williams Renault. Prost se povukao te godine, iako je imao aktivan ugovor. Nije mogao da podnese da mu društvo pravi najveći rival u karijeri. Williams je imao mnogo snažniju mašinu od Benetton-a, ali je Benetton-ov auto bio agilniji i upravljiviji, iako slabiji. Ta sezona je loše počela. Prve dve trke Sena je završio u prašini, a Šumaher je već imao dvadeset poena prednosti.

Velika nagrada San Marina odnela je život na kvalifikacijama, kada je Austrijanac Roland Racenberger poginuo udarivši u betonski zid. Nedeljno jutro pre trke Sena je proveo u razgovoru sa ostalim vozačima o povećanju bezbednosti u F1 i ponovnom formiranju kluba vozača. Bio je najstariji vozač u šampionatu.

Trka je bila nakratko prekinuta zbog sudara na samom početka. Posle ponovnog starta, Sena pravi najbrži krug, a prati ga Šumaher. Kada je u narednom krugu uleteo u Tamburelo krivinu, nije uspeo da prođe kroz nju, već je nastavio pravo prema betonskom zidu. Udar je bio strahovit. Sena je prebačen u bolnicu u Bolonji gde je konstatovana smrt. Ne zna se uzrok ovog tužnog događaja, ali onaj o defektnom stubu upravljača ostaje kao najčešća pretpostavka. Suđenje je trajalo godinama, Williams je tužen za ubistvo bez predumišljaja. Poslednji put sud se obratio 2007. godine sa izjavom da je stub volana uzrok nesreće, tačnije modifikacije na njemu. Patrik Hed je smatran odgovornim ali nije uhapšen, jer je u Italiji zakon za ubistvo bez predumišljaja ograničen na sedam godina. Presuda je izrečena tek 13 godina kasnije.

ayrtonsenna mclarenhonda montecarlo 1992 Kako je Senna postao legenda

Brazil je plakao. Bila je to nacionalna tragedija, proglašena je trodnevna žalost. Tri miliona ljudi izašlo je na ulice Sao Paola da ga pozdravi i oda mu počast. Voleli su ga. Sahranjen je u gradu kom je prvi put vozio karting. Na njegovom grobu piše: Nada pode me separar do amor de Deus (ništa me ne može da me razdvoji od ljubavi prema Bogu). Kada je fudbalska reprezentacija Brazila te 1994. godine Svetsko prvenstvo, posvetili su mu taj pehar. Niko nije znao da se bavio humanitarnim radom za života i da je bio zabrinut zbog siromaštva u Brazilu. Dao je milione dolara u te svrhe. Ironija je njegova smrt koja je nastupila u vreme kada je počeo da se zalaže za  povećanje bezbednosti.

Sena. Genije sa petljom. Rođen da bude vozač, rođen da bude najbolji. Nepobediv.


Nemanja Radenković je večita skitnica koji živi za asfalt i pokret. U potrazi za vetrenjačama, posebnim kadrom i retkim kamenom.

Comments