Kako koristiti retinol tokom leta – to je jedno od najvažnijih skincare pitanja kad dođu topliji dani. Retinoidi su čest izbor za negu kože iz mnogo razloga – ciljaju na fine bore, pigmentaciju, proizvodnju kolagena i akne.

Ali često ćete čuti da retinol ne treba koristiti pre nego što planirate da provedete vreme na suncu, kako biste zaštitili svoju kožu od većeg rizika od opekotina i iritacije koje dolazi sa upotrebom tog sastojka. Međutim, šta raditi kad je leto i planirate da budete na suncu većinu dana? Da li bi trebalo da u potpunosti isključite retinol iz rutine nege kože? Ovo su svi odgovori koje tražite.

Šta su retinoidi i retinol?

Možda ćete primetiti različite, ali slične termine koji se koriste – kao što su retinol, retinoidi, pa čak i retinal.

Porodica vitamina A se obično naziva retinoidima i možete pronaći različite jačine u zavisnosti od svojih potreba. „Čisti“ oblik, koji se izdaje samo na recept, naziva se tretinoin, ali ako tražite proizvode bez recepta, možete pronaći retinaldehid (ili retinal), retinol i retinil-palmitat (ili retinil estar). Jačine retinoida su poput piramide i njihova snaga zavisi od toga koliko su „daleko“ od čistog oblika (retinoinske kiseline). Blaži oblici mogu da deluju sporije od ostalih, ali su i manje iritirajući za kožu.

Preporučuje se da počnete sa nižom koncentracijom i učestalošću kad koristite proizvode sa retinolom, kako biste omogućili koži da se postepeno prilagođava sastojku. Za početak, preporučljivo je nanositi kremu noću – jednom nedeljno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marie (@mariestoneee)

Kako koristiti retinol tokom leta?

Mnogi veruju da je najkorisnije da se retinoidi koriste u letnjim mesecima. Ali, to je pogrešno shvatanje. Osetljivost na sunce se javlja kad supstanca stupi u interakciju sa UV svetlošću na bilo kojoj temperaturi i izazove teške opekotine – jedna takva supstanca su oralni lekovi iz porodice tetraciklina. To nije slučaj ni sa retinoidima na recept (tretinoin), ni sa retinolom u kozmetici.

Prema brojnim tvrdnjama iz studija, retinoidi čak mogu pomoći da se koža zaceli od oštećenja od sunca ili drugih rana. Retinol ne reaguje na sunčeve zrake koji mogu izazvati opekotine ili oštećenja.

Mit je da se retinoidi moraju izbegavati tokom leta, ali morate biti svesni povećanog rizika. Istraživanja pokazuju da nema fototoksičnosti kod retinoida, što znači da neće reagovati na sunčevu svetlost da izazovu opekotine na koži. Razlog zašto se SPF preporučuje uz retinol je zato što su mlađe, pune ćelije kože ranjive i sklone oštećenju od sunca, tako da ih treba zaštititi od UV zraka.

Osim ako nemate određeno zdravstveno stanje ili uzimate druge lekove koji povećavaju vašu osetljivost na sunce, generalno, retinoidi su bezbedni za upotrebu u letnjim mesecima ako se pravilno primenjuju. Naravno, važno je da budete posebno pažljivi u svakodnevnom nanošenju SPF kreme i njenom ponovnom nanošenju, ali to bi trebalo da radite tokom cele godine.

Ako je vaša koža već navikla na upotrebu retinola, što je verovatno posle šest meseci ili više, osetljivost vaše kože će se verovatno vratiti na početni nivo.

Evo gde bi trebalo da preispitate svoju rutinu: koža svake osobe i otpornost na retinoide su različiti, pa je najbolje da se konsultujete sa svojim lekarom. Ali, generalno, ako ste veći deo leta izloženi direktnom suncu, možda ćete želeti da promenite učestalost upotrebe.

U zavisnosti od toga koliko je vaša koža otporna na retinoide i koliko ste izloženi suncu, možda ćete želeti da promenite ciklus na još nekoliko dana “odmora i oporavka” između noći korišćenja retinola. Umesto da primenjujete retinoid svake druge noći, na primer, možete ga proširiti na svake tri noći.

Retinoide treba koristiti samo noću, bez obzira na godišnje doba. Ako planirate da zatrudnite ili ste trenutno trudni ili dojite, uopšte ne bi trebalo da koristite retinoid. Za određena stanja kože, trebalo bi da budete posebno oprezni pri uvođenju retinoida. Osobe sa melazmom, kojima su možda propisani aktivni sastojci kao što su AHA i hidrokinon, moraju biti oprezni jer iritirana koža, ako nije pravilno zaštićena od sunca, može pogoršati postojeće stanje.

Pročitajte i ovo: Skincare trendovi koje ostavljamo u prošlosti: Šta je u beauty svetu prevaziđeno?

Naslovna fotografija: instagram.com/chloedebarros

Božica Lukovć

Comments