Novac nije trivijalan. Još je ozbiljnije kad neko pokušava da vam uzme novac. Ovi saveti će vam, nadamo se, pomoći da to sprečite, kada gore pomenuti “neko” predstavlja vladu. Da li je opciono sačuvati sopstveni, vredno zarađeni novac?

Postoje određeni troškovi koje možete srezati pred oporeznicima.

Točkovi

Gde god da morate da vozite automobil u vezi sa poslom – preko granice, do restorana ili do lokalnog marketa – ne samo da možete da skrešete troškove goriva nego i svega kupljenog, usluga i drugih dodatnih troškova.

Samo, držite svu dokumentaciju i račune na jednom mestu. Isto važi za javni prevoz, taksije, avionske prevoze, hotele, itd.

Hrana

Sa klijentom ili prijateljem, sve dok je u vezi s poslom – može! Kafa, grickalice, pića – sve se računa.

Dalje, sve što se tiče zabave se smanjuje u ceni i do 50%.

Namerna kašnjenja

Postoje momenti gde želite da namerno prouzrokujete kašnjenje isplate. Na primer, imate profitabilnu godinu i čeka vas ogromna isplata prve polovine, pa ćete poželeti da je odložite za drugu polovinu kako biste smanjili oporezovanje priliva novca.

slika33 Kako male kompanije mogu da uštede na porezima?

Naučite da uštedite što bolje!

Veze/konekcije

Internet, kartice, mobilni telefoni, BlackBerry usluge, i slične stvari spadaju pod unapred plaćene troškove.

Kućna kancelarija

Ako koristite kuću za kancelariju, spadate u kategoriju onih koji su u pogodnosti, jer većinu troškova koje iskoristite za obične kućne aktivnosti možete da stavite pod kategoriju poslovnog plana i tako iskoristite popuste.

Ima mnogo smanjenja koja mogu da se dogode ukoliko vam posao spada u ovu kategoriju. Ali, kompleksno je jer postoje stvari koje, bez obzira što se koriste u poslovne svrhe, neće moći da se registruju kao deo poslovnog plana, te neće moći da prođu jeftinije.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

 

Comments