Ako si u bliskom odnosu sa narcisoidnom osobom, doživećeš svu snagu njene usredsređenosti na sebe i svoje potrebe i biće ti teško da shvatiš i poveruješ kako ona razmišlja i funkcioniše. Možda će ti ovaj tekst pomoći da bolje shvatiš ono što vidiš i doživljavaš.

Narcisi sebe vide drugačije od onoga kako ih drugi vide, oni ne misle da su sebični, jer im je sasvim normalno da se svet vrti oko njih i da su drugi tu da radi njihove udobnosti i koristi. Oni su u stanju da bliske osobe učine žrtvama samim svojim stavom – drugi su (normalno) manje vredni od njih i zato je njihovo potcenjivačko ponašanje sasvim u redu. Ali mi ne srećemo narcisoidne osobe samo kao već formirane ličnosti i ne stupa sa njima u veze i interakcije sposobni da shvatimo kako oni funkcionišu i kako da im postavimo granice – nevolja je u tome što smo možda odrasli uz narcisoidne roditelje, u porodicama u kojima je jedan roditelj bio žrtva drugog, narcisoidnog, upijajući obrasce destruktivnih odnosa i što ne raspolažemo odbranama razuma i svesti.

Zato nam se u bliskoj vezi sa narcisoidnom osobom pruža prilika da odigramo svoje porodične drame i da upotrebimo zrelost i svest da shvatimo šta se dešava i da donesemo zdrave odluke.

Comments