Kritika je sastavni deo naših života – ili kritikujemo, ili smo predmet kritike. U svakom slučaju, uglavnom se lošije osećamo ako nam se dešava ovo drugo. Kritika nam uglavnom ukazuje na činjenicu da nešto nedostaje ili da nešto ne radimo kako treba. Čak i ukoliko je jako konstruktivna, može da nas okupira nimalo ohrabrujućim mislima, kao što je sledeća – Šta ako ja ovo ne umem bolje da uradim? Ili – Možda jednostavno nisam dovoljno dobar?

Slika111 Kako podneti kritiku?

Šta ako ja ovo ne umem bolje da uradim?

Kritiku svi mi možemo podneti, pa čak i naučiti nešto iz nje. Kritike koje nam upućuju drugi nikada nemaju jednaku težinu. Savet ili kritika stručnjaka iz određene oblasti ima mnogo veću težinu od saveta prijatelja koji o toj oblasti, takoreći, ne zna ništa. Prijatelji su, takođe, neretko subjektivni, pa mogu smatrati da savršeno obavljate neku aktivnost, iako je to daleko od istine. Ako vam neko kaže da u nečemu jednostavno niste dovoljno dobri, pokušajte da saznate na koji segment se ta kritika tačno odnosi. Situaciju ne možete učiniti boljom sve dok se sam opseg kritike ne suzi do određenog detalja.

Slika 216 Kako podneti kritiku?

Umesto da kolutamo očima, pokušajmo i iz kritika da izvučemo nešto korisno

Ako iz više izvora dobijete verodostojnu kritiku, iz svakog od njih možda ćete naći neke korisne savete. Tada ćete već znati na koja područja treba da se usredsredite, te na kojim poljima da radite više. Nemojte u isto vreme pokušavati da se podjednako poboljšate u mnogim oblastima. Na taj način ćete potrošiti mnogo energije, a ni sami verovatno nećete biti zadovoljni rezultatima. Neka vam vaš instinkt odabere prioritete, a na vama je onda da radite na oblastima za koje smatrate da ih treba usavršavati.

Slika36 Kako podneti kritiku?

Niko od nas nema vremena da se bavi unapređivanjem svih aspekata sebe

Ljudi najbolje uče kada neku aktivnost pokušavaju da izvedu više puta. Uz adekvatan savet i dobar plan akcije, na dobrom ste putu da savladate neku veštinu ili aktivnost. Ako vam osoba koja vas je kritikovala počne davati neke nove savete, znajte da postajete sve bolji i bolji. Svako od vas je bio početnik više puta tokom života, zato ne treba da vas plaši činjenica da ćete morati da poradite na nekim stvarima. Opušteno pristupite svemu tome i ne dozvolite da se vaše samopoštovanje sroza do poda poput čarapa. Umesto da kolutate očima i preživljavate stresne situacije, uživajte u onome što radite i verujte da ćete svakim danom biti sve bolji i bolji.


Sonja Josipović sebe smatra devojkom koja uživa u trenucima tišine koja joj uvek donese novu dozu inspiracije. Voli da piše i čita knjige, ali i da se druži sa ljudima od kojih može nešto novo da nauči. Osim sa rečima uživa i u igranju sa svojim zekom, koji joj često ne dozvoljava da neke svoje tekstove privede kraju. Voli svako godišnje doba, sve oblike umetnosti i sve vrste slatkiša (izuzev žele bombona). Autorka je bloga Svet obojen rečima.

Comments