“In the city of Amsterdam you will find a lot of fun”, kaže jedna pesma, a mi kažemo da je to istina. “They say that I was in Amsterdam, but I don’t remember”, kažu neki turisti iz Amsterdama, a mi kažemo da je Hajnekenov muzej piva (Heineken Experience) mesto kog biste se sa radošću sećali. Da nije bez razloga našao svoje mesto među pedeset drugih muzeja u gradu Amsterdamu, potvrdile bi vam sve pivopije, a oni kojima ovo i nije omiljeno piće složili bi se da je Hajnekenovo iskustvo posebno, drugačije i zanimljivo.

heineken museum02 Kako postati pivska flaša?

Hajnekenovu pivaru osnovao je gospodin Džerard Adrijan Hajneken (Gerard Adriaan Heineken) 1864. godine, kupivši pivaru na ivici propasti “Haystack”, u srcu Amsterdama, sa željom da kultura ispijanja piva postane sastavni deo života umetnika i intelektualne elite koja se okupljala u amsterdamskim kofi šopovima. Želja mu se ostvarila, a danas je ta lokalna pivara postala najveći evropski proizvođač piva i jedna od vodećih svetskih biznis kompanija. Nekadašnja fabrika pretvorena je u muzej, u kome možete da saznate sve o istoriji pravljenja ovog pića, a pre svega da se dobro zabavite uz aktivno učešće u procesu proizvodnje piva.

Vaša “pivska avantura” počinje kupovinom ulaznice od petnaest evra. Tada dobijete gumenu zelenu narukvicu koja označava početak zabave. Muzej ima četiri nivoa. Kada prođete kroz sva četiri, stvorićete potpunu sliku o tehnologiji pravljenja ovog slabog alkoholnog pića.

slika 9 1024x768 Kako postati pivska flaša?

Prvi nivo je “istorijska soba”, za koju kažu da je srce i duša Hajnekena. Tu se upoznajete sa činjenicama o osnivaču, menjanju i napredovanju fabrike. Soba izgleda kao pab iz devetnaestog veka; drveni šank, drvene stolice i stare točilice čine da pomislite da ste zaista otputovali u neka davna vremena. Kada je fabrika osnovana, priča se da Hajneken nije bilo omiljeno pivo Holanđana, jer se navodno pravilo od vode iz brojnih gradskih kanala. Međutim, glasine nisu sprečile pomamu za njim. Zato se danas najveća pažnja posvećuje kvalitetu vode, koja je u finalnom proizvodu zastupljena sa čak devedeset procenata. Brojna međunarodna priznanja i nagrade, koji su takođe izloženi u muzeju, potvrda su kvaliteta. U sledećoj sobi možete da testirate sastojke koji se koriste za proizvodnju Hajnekena. Slogan koji najbolje opisuje drugi nivo glasi “vidi, oseti, čuj, probaj i uživaj”. “Kustosi” u narandžastim majicama podrobno će vam objasniti poreklo i način pripreme sastojaka koji se šalju na fabričku obradu. Kažu da su samo najbolji sastojci dovoljno dobri za Hajneken. Treći nivo jeste nivo “mini-fabrika”. Tu je izložena mehanizacija, neophodna za magiju pretvaranja ječma, hmelja, kvasca i vode u “zlatnu tečnost”. Na drvenim mlinovima možete i sami, simbolično, da meljete sastojke, a u buradima da mešate sladovinu. Pošto obiđete silose za sirovine, ulazite u poslednju, četvrtu sobu. Ukoliko ste se nekada zapitali kako je to biti pivo u boci, ovo je pravi trenutak da saznate. Uz pomoć 4D tehnologije prelazite put od nastanka sladovine, preko alkoholnog vrenja i bistrenja do punjenja piva. Dakle, flaširaju vas i transportuju do korisnika. Mnogima je ovo najinteresantniji deo avanture, jer ne možete svakog dana biti pivska flaša. Neprocenjivo. Pošto i sami spadate u korisnike, logičan nastavak ove priče jeste degustacija proizvoda. Ako pažljivo slušate šta pričaju “kustosi”, naučićete kako da prepoznate savršen kvalitet piva.

ubaciovu Kako postati pivska flaša?

Da bi što duže zadržalo autentičan ukus i temperaturu, najbolje je služiti ga u staklenoj ambalaži, jer staklo zadržava optimalnu temperaturu i sprečava da ruka zagreva tečnost. Pena je veoma bitna, ona predstavlja izolator između spoljašnje sredine i piva, daje mu neophodnu gorčinu i miris i sprečava zagrevanje. Kvalitetno pivo pri sipanju u kriglu peni, a gusta i čvrsta pena zadržava se na površini najmanje tri minuta. Zbog toga se pivo sipa tako što se izliva uza zid čaše prema dnu, tako da pena bude visoka tri do četiri centimetra.

Posle interaktivnog obilaska muzeja sledi pravo uživanje. Brojne atrakcije pomoći će vam da upotpunite svoju zabavu. Napravite svoj video ili napravite ličnu bocu sa svojim potpisom, ili oba. Uz Hajneken svi su zvezde. Ne zaboravite da svratite u “Svetski bar”. Zelena narukvica sa početka priče služi da dobijete dve krigle.

Svi koji su prošli kroz “Hajnekenovo iskustvo” imaju jednu sličnost – širok osmeh. Živeli!


Marija Ivanov je studentkinja novinarstva i veliko dete, koje odbija da odraste. Možda ponekad ne zna šta hoće, ali uvek zna šta neće. Ona živi svoj život i pušta druge da rade to isto.

Comments