“Intership” je neka vrsta prakse, tačnije stručna praksa gde se kandidatima koji su pri kraju studiranja ili su završili fakultet, a željni su učenja, omogućava usavršavanje.

Pitamo se, kako staž pretvoriti u posao?

Slika 150 Kako pretvoriti praksu u posao?

Bez pauziranja, pravo na stručnu praksu

Za mnoge je diplomirati bila lakša misija od one “zaposliti se”. Pronalaženje posla je muka koja nas čeka tek pošto završimo sa učenjem za koje smo mislili da nikada neće nestati. I neće. Mi učimo doživotno, na fakultetu ili posle tokom stažiranja, pa na poslu. Kad smo već kod stažiranja iliti stručne prakse, to i nije tako loša ideja. Čak je i neophodna. Zašto biste dane provodili gledajući oglase i tražeći posao koji ne daje mnogo, a traži previše? Najbolje je krenuti sa stažiranjem, u struci za koju ste se školovali, pa bar imate nadu da to može da dovede do ponude za posao.

Nekome se i posrećilo, pa da vidimo neke od načina kako staž pretvoriti u posao.

Pronađi prijatelje. Razumem da je veoma teško kada si novi na poslu i imaš osećaj kako su svi rezervisani i odbojni. Ali, opusti se i združi sa osobom koja ti deluje najpristupačnije. Vremenom, kada te prihvate, sve će biti drugačije.

Budi profesionalan, u svakom trenutku. Samo zato što si početnik ne znači da treba da ti popuštaju i gledaju kroz prste. Shvati posao ozbiljno i budi pravi profesionalac koji je na početku karijere.

Postavi koncizna pitanja. Na početku je najvažnije pitati. To je najmanji greh i sprečava vaše eventualne greške.

Napreduj! Kada se nešto zahteva od tebe, ti ponudi više. Dokaži da znaš i da si željan rada. Iskoristi svaki trenutak da nešto doprineseš. Nemoguće je ne zapaziti te.

Pomaži svakome. Kada te neki kolega pita za pomoć, nikako ne odbijaj. Pa čak i da si usred nečega veoma važnog. Saradnici ne zaboravljaju ko mu je i kada pomogao.  

Slika 240 Kako pretvoriti praksu u posao?

Rad, rad i samo rad

Traži povratne informacije o svom učinku. Veoma je važno da znaš šta pravilno, a šta pogrešno radiš. Zato pitaj kako si se snašao i u zavisnosti od odgovora menjaj ili ne svoje ponašanje.

Izrazi svoje ciljeve. Ne treba ćutati o svojim planovima i poslovnim željama. Neka svi znaju da si perspektivna osoba željna napredovanja.

Ostani fleksibilan i dostupan. Ako voliš ono što radiš, iskoristi svaku priliku i vrata uspeha će ti se otvoriti. A kad se otvore, tek onda treba raditi i učiti.

Izvor fotografija: parlament.vtsnis.edu.rs


Violeta Stojanović

Comments