Ne možete da zamislite dan bez nje. Ako zbog obaveza ne stignete da zajedno popijete kafu i da se ispričate, nadoknađujete to dugim telefonskim razgovorima. Bila je uz vas, posle raskida sa vama gledala sve glupe ženske filmove, ludovala sa vama, zajedno ste plakale i smejale se, zajedno počinjale dijetu i zajedno je kršile. A onda ste se posvađale. Šta sad?

Slika 176 Kako prevazići svađu sa najboljom prijateljicom

Uvek je umela da vas nasmeje

Pre nego što stavite tačku na prijateljstvo, ipak razmislite i pokušajte da nađete najbolje rešenje razmirice. Uverićete se i sami u to da je razgovor najbolji način da se reše neki problemi.

Saslušajte šta ima da kaže

Prijateljstvo između dve osobe je ravnopravna zajednica. Koliko ste bitni vi, toliko je bitna i vaša drugarica. Vi imate razloge, ima ih i ona. Ne prekidajte je dok priča, pustite je da kaže sve što želi, a kad ona završi, onda vi recite šta imate. Čak i ako ste ubeđeni da je kriva, dozvolite joj da se opravda. Ali se postarajte i da čuje vas. Ne zaboravite, prvi korak ka pomirenju jeste da shvatite zašto ste se uopšte i posvađale.

Slika 256 Kako prevazići svađu sa najboljom prijateljicom

"Prijateljstvo je sastavni deo ljudske sreće", rekao je Volter

Priznajte greške

Morate biti svesni da se problem neće rešiti sam od sebe. Neophodno je da uložite napor. Retko je samo jedna strana u potpunosti kriva, češći je slučaj da su obe strane na neki način doprinele svađi. Razmislite dobro o svojim postupcima. Pokušajte da razmotrite situaciju iz njenog ugla i procenite koje su vaše greške. Isto tako kažite tačno šta vam smeta u njenom ophođenju prema vama.

Progutajte ponos

Jednostavna reč kao što je “Izvini” dobar je početak. Neko uvek mora da napravi prvi korak. Nemojte biti arogantni. Prevaziđite nadurenost, pa se ponašajte zrelo i odgovorno. Ako vam je stalo da i dalje imate najbolju prijateljicu, izvinite se. To će podstaći i nju, a time ste već nadomak pomirenja.

Slika 344 Kako prevazići svađu sa najboljom prijateljicom

Prisetite se svih lepih zajedničkih trenutaka

Poštujte prijateljicu

Nijedna od vas ne može obuzdati narav u potpunosti. Nemojte vikati i ne dozvolite da zbog toga što ste ljuti izgovorite nešto zbog čega ćete se kasnije kajati. Zaboravite na ogovaranje kod zajedničkih poznanika, nije lepo ni prema njoj, a ostavlja i ružnu sliku o vama. Ponašajte se odraslo, tako se rešavaju problemi.

Slika 435 Kako prevazići svađu sa najboljom prijateljicom

Vikanje nikada nije dobar izbor

Pustite da prođe neko vreme

Nemojte preterivati sa pozivima i porukama. Prirodno je da želite što pre da izgladite sve nesuglasice, ali morate shvatiti da je potrebno vreme da bi se nešto u potpunosti razumelo. Isto tako i vi razmislite o svemu, vremenom će vam biti jasnije i njene i vaše greške. Obe ćete shvatiti koliko ste važne jedna drugoj, pa ćete se lakše pomiriti.

Usredsredite se na trenutnu raspravu

Dok pričate o trenutnom problemu, nemojte pominjati stare. Nemojte je svakog časa podsećati na to kako vas je nekada slučajno povredila ili uradila nešto loše. Usmerite se na sadašnjost. Ako ste neke greške oprostile (i ona i vi), zaboravite ih. Podsećanjem na stare sukobe u nedogled će se produbljivati jaz između vas, što može okončati vaše prijateljstvo zauvek.

Poštujte njenu odluku

Nažalost, postoje problemi koji se ne mogu rešiti razgovrom. Ako ste previše povredile jedna drugu i ne možete to da zaboravite, bolje je prekinuti druženje. To je svakako bolji izbor nego da iz navike ili zbog dobrih starih vremena nastavite da se družite, što ne bi bilo prijatno ni za jednu. Ako je to njena odluka, poštujte je i pokušajte da ne mislite loše o njoj. Ako se poznajete dugo, verovatno ćete je razumeti.

Ukoliko ste vi doneli odluku o prestanku druženja, saopštite joj to na lep način. Imajte u vidu sve lepe trenutke koje ste provele zajedno. Potrudite se da to razdoblje pamtite po lepom.

Slika 532 Kako prevazići svađu sa najboljom prijateljicom

Prijatelji čine važan deo života

Izvori fotografija: sheknows.com.au , flickr.com , rosiehannah.wordpress.com


Aleksandra Aleksić je pomalo izgubljena u vremenu i prostoru (naročito u prostoru), gubi stvari i zapinje za svoja stopala. Obožava mačke lutalice i čokoladne išlere. Kad poraste biće pisac.

Comments