Klimatske promene

U Okvirnoj konvenciji o klimatskim promenama Ujedinjenih Nacija navodi se da je tekstilna industrija odgovorna za 10% svih emisija gasova staklene bašte u svetu i troši više energije od avijacije transporta robe zajedno. Modna industrija doprinosi 8% emisiji ugljen-dioksida, a ukoliko se nastavi ovom stopom rasta, do 2050, to će biti 25%. Najviše gasa se emituje u mlinovima, gde se sirovina, npr. pamuk ili vuna upliće u niti, a niti u tkaninu. Upravo ovde je 75% ukupne emisije ugljen-dioksida. Kompanije će raditi na “održivosti” samo ukoliko smanje karbonski otisak svojih mlinova. Trebalo bi dovesti konsultante koji će mlinice učiniti energetski efikasnijim i promeniti način snabdevanja energijom tako da se snabdeva obnovljivim izvorima energije. Levi’s je jedna od retkih kompanija koje su se ozbiljno obavezale da obavljaju ovu vrstu posla. Modna kuća Prada od 2021. godine kreće u “misiju” korišćenja isključivo recikliranog najlona. Deo toga započinje kolekcijom “Re-Nylon” koja će se sastojati od odabranih komada kreiranih od reciklirane plastike, među kojima su dva ranca, jedna torba koja se nosi preko ramena, kaiš-torba i mnogi drugi.

Tržište rada i ženska prava

Radnici u tekstilnoj industriji, od kojih su velika većina žene, iz različitih razloga su neki od najneplaćenijih radnika na svetu. Takođe, poznato je da je ova industrija više puta bila odgovorna i za slučajeve smrti radnika zbog obavljanja posla u nesigurnim uslovima. Kako bi se moda pozabavila ovim problemom, neophodno je da modne kompanije započnu sa merenjem i izveštavanjem o tome koliko radnika u svom lancu snabdevanja plaćaju. Ovo čak ne bi bilo skupo implementirati: naime, izveštaj sa Okfama ustanovio je da će ih, ako brendovi snose troškove plaćanja životnih zarada u svojim lancima snabdevanja, ovo koštati manje od jednog procenta cene odeće.

giacomo ferroni raU50Q AcS0 unsplash Kako razumeti pojam održiva moda u 2020 oj?

Nemoguće je kupiti put do održivosti

Uveravaju nas da je kupovina jedan od načina da izrazimo sebe, da ekonomiju i svet učinimo boljim mestom. Kako je klimatska kriza u poslednje vreme došla do izražaja, kompanije su reagovale stvarajući zapravo još jedan proizvod koji možemo kupiti. Taj proizvod nazivaju “održivom modom”. Međutim, ova “održiva moda” i dalje ostavlja ogroman ekološki i društveni trag dok se većina zapravo ne bavi ranije pomenutim centralnim temama. Međutim, to je moguće promeniti. Modna industrija okrenuta je potrošačima i upravo u tome leži moć – moć potrošača da glasno iznose svoja očekivanja. Brendovi bi trebalo da usklade svoje ekološke ciljeve sa naukom i podacima ostajući transparentni tokom čitavog procesa. To je jedini način da se zaista reše ekološke i socijalne krize jer kompanije rade u cilju ispunjavanja zahteva potrošača kako bi ih zadržali. Zapravo, mi kao konzumenti možemo igrati ključnu ulogu u ovom procesu. Otkrivajući probleme, pokazujemo pravce koji vode do rešenja.

Fotografije: unsplash.com

Vladislava Milovanović

Comments