Spremni ili ne, treći krug retrogradnog kretanja Merkura je počeo i utiče na naše živote. Utešno je to što sada, u poslednjem godišnjem krugu, imamo prilike da završimo sve što smo započeli u prethodna dva kruga, da zaokružimo neke priče i shvatimo šta hoćemo i šta nam je potrebno. 

Pošto najviše utiče na polje komunikacija, doneće velike izazove u svim našim odnosima, a naročito u onim najbliskijim i najvažnijim. Na udaru je porodična dinamika, romantika i uopšte, emocije. Govorićete pogrešne stvari, baš onda kad ne treba da ih izgovorite, vođeni osećajem da ste u pravu i da govorite istinu – što je verovatno tačno, ali da bi istina stigla tamo gde je upućujete, mora biti plasirana u odgovarajućem momentu, kad je druga strana spremna da je čuje i razmotri. Takođe, vaše najbolje namere mogu biti pogrešno shvaćene i protumačene, jer prolaze kroz filter ličnih doživljaja osobe kojoj su upućene, a koji su uzburkani dejstvom retrogradnog Merkura. 


Kada je u pitanju prakitičan oblik komunikacije, tu ćete prepoznavati retrogradni uticaj na dnevnom nivou – slaćete poruke na pogrešne adrese, dešavaće vam se fenomen „duple rezervacije“ (dogovaraćete različite akcije u isto vreme, potpuno nesvesni da pravite grešku), ili ćete dolaziti na sastanke promašivši dan ili vreme. Nećete moći da se setite neke jednostavne informacije u trenutku kad vam je potrebna, mešaćete imena mesta koja posećujete, ili na kojima zakazujete sastanke, pa će vas osoba sa kojom treba da se nađete čekati kod pošte, jer ste joj tako i rekli, dok ćete vi nju čekati kod opštine, jer ste zapravo mislili na opštinu, kad ste rekli pošta. To su omaške koje inače svi pravimo, ali pod uticajem retrogradnom Merkura one su naročito izražene, a imaju i dublji uticaj, jer u kombinaciji sa dramatičnim i eksplozivnim osećanjima mogu izazvati nesporazume i svađe, koje mogu eskalirati do prekida odnosa.

Retrogradni Merkur ima idiotski smisao za humor – izvuče vam tepih ispod nogu i vi tresnete na zadnjicu, a to je smešno svima, osim vama. U nekom drugom momentu, takav pad bi doveo do toga da se sami sebi smejete, dok bi drugi priskakali da vam pomognu, zabrinuti da ste se možda povredili, ali u ovom periodu, vi ćete se zaista nezgodno povrediti, a niko se neće polomiti da vam pomogne, dok će se mnogi smejati vašoj nezgodnoj poziciji – zbog čega ćete vi sami sebe shvatati preozbiljno i davaćete sebi važnost durenjem, mrštenjem, uvređenošću, samosažaljenjem. Stavite ovu glupu sliku u neki svakodnevni kontekst svojih međuljudskih odnosa, na poslu, sa prijateljima, u porodici, sa partnerom i zateći ćete sebe kako se osećate izdano, povređeno i uvređeno do suza, zbog neke sitnice – zaboravljenih ključeva, neodgovorene poruke, mokrog kupatila, aparata za kafu…

Retrogradni Merkur pravi smetnje na vezi i u prenesenom i u bukvalnom značenju – sa svojim bližnjima se nećete dobro čuti ni razumeti, kao da vam prekida telefonska veza, a u partnerskim odnosima, romantičnim vezama, ili bilo kojim intimnim odnosima (pa i onim jednokratnim), nalazićete više razloga za ljutnju, dramu i ogorčenje, nego onih za pomirenje, tolerisanje, prihvatanje. Preispitivaćete svoje odnose, krivićete i druge i sebe, ali nećete biti u stanju da sagledate rešenja, niti da donesete odluke. I nemojte – dok ne prođe uticaj retrogradnog Merkura i dok vam se slika ponovo ne izbistri. 

Comments